ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G7: Σημείο καμπής για την κυπριακή οικονομία

20:45 - 07 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
G7: Σημείο καμπής για την κυπριακή οικονομία
Νέα δεδομένα για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να φέρει η εφαρμογή της συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών των G7 για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου ύψους 15%. Ο υπ. Οικονομίας της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτης» εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις ενδεχόμενες συνέπειες αφού η συμφωνία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο σε ότι αφορά την φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σε ό,τι αφορά τον μίνιμουμ φορολογικό συντελεστή, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά για την χώρα αφού η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναγκάσει την κυπριακή κυβέρνηση να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή από το 12,5% που βρίσκεται σήμερα, στο 15%.

Δεν απορρίπτει την αύξηση η Κύπρος

Μιλώντας στoν «Πολίτη» ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος, παρά την αρχική επιφύλαξή της, δεν απορρίπτει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα θα επιδιώξει στο πλαίσιο της ΕΕ να προστατεύσει τα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κύπρος επιχείρησε και το 2019 να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στο 15% μετά από διεθνείς πιέσεις και κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι προσπάθειες του τότε υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη προσέκρουσαν στις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα ωστόσο η θέση των εργοδοτών και των βιομηχάνων είναι σαφώς πιο ήπια. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή του Επιμελητηρίου Εργοδοτών και Βιομηχάνων, σύμφωνα με τις οποίες η αύξηση φορολογικού συντελεστή στο 15% δεν θα είναι καταστροφική εξέλιξη για την Κύπρο.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.