ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Χαν: Τρεις πηγές εσόδων για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης

18:29 - 08 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Επίτροπος Χαν: Τρεις πηγές εσόδων για χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Μέσω εισφορών και φόρων για την προστασία του περιβάλλοντος θα ενισχυθούν τα έσοδα της ΕΕ, για την αποπληρωμή του χρέους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Johannes Hahn.

Κατά τον Επίτροπο, οι νέες πηγές εσόδων, αναμένεται να επιφέρουν δικαιότερη φορολογία και να συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ.

Το γεγονός όμως ότι, οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν θα υποβληθούν στις 14 Ιουλίου και όχι τον Ιούνιο, όπως είχε συμφωνηθεί με το Ευρωκοινοβούλιο, προκάλεσε την αντίδραση των ευρωβουλευτών, που τόνισαν ότι θα επαγρυπνούν για την τήρηση της δεσμευτικής συμφωνίας και υπογράμμισαν ότι οι νέοι Ίδιοι Πόροι είναι απαραίτητοι για το μέλλον της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισαν, τα νέα έσοδα θα χρησιμεύσουν για την αποπληρωμή του κοινού χρέους που προκαλείται από το δανεισμό για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης, για να αποφευχθεί η μετατροπή του σε βάρος για τις μελλοντικές γενιές.

Θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα οδηγήσουν σε δικαιότερη φορολογία, σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία του G7 για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες θα πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους.

Ο νέος ίδιος πόρος που βασίζεται σε μη ανακυκλωμένα απορρίμματα πλαστικών συσκευασιών θα εισαχθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Είναι μέρος της τρέχουσας απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη, από τα τέλη Μαΐου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 08 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.