ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

16:07 - 09 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Κομισιόν: Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (9/6) ότι έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό τους δίκαιο της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αλλά και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο ισχύει από το 2004, προβλέπει απλουστευμένες διασυνοριακές δικαστικές διαδικασίες παράδοσης: σε περίπτωση που ένας δικαστής οποιουδήποτε κράτους εκδώσει ένταλμα σύλληψης και κράτησης υπόπτου για διάπραξη σοβαρού εγκλήματος, το συγκεκριμένο ένταλμα ισχύει σε ολόκληρο το έδαφος της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, κρίνεται σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν πλήρως και ορθά το σύνολο των διατάξεων της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο.

Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει αρκετά ζητήματα συμμόρφωσης της Ελλάδας και άλλων τεσσάρων χωρών, σε σχέση με τη μεταφορά της απόφασης-πλαισίου στο εθνικό τους δίκαιο. Τα ζητήματα αυτά αφορούν τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ή τη μη συμμόρφωση ορισμένων άρθρων, ιδιαίτερα την εσφαλμένη μεταφορά λόγω μη εκτέλεσης.

Τα κράτη-μέλη έχουν προθεσμία δύο μόλις μηνών για να διευκρινίσουν τα μέτρα που έλαβαν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή και πλήρης μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της απόφασης-πλαισίου για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στην αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει στα εν λόγω κράτη μέλη αιτιολογημένη γνώμη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 09 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.