ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Απέχει πολύ από το να γίνει» η συμφωνία των G7

16:51 - 09 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
«Απέχει πολύ από το να γίνει» η συμφωνία των G7
Έντονες επικρίσεις, από πλειάδα ευρωβουλευτών, για την πολυπροβληθείσα συμφωνία των G7, για επιβολή ελάχιστου φόρου σε πολυεθνικές, ακούσθηκαν στην σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επερχόμενη σύνοδος κορυφής της G7 και τα θέματα που αναμένονται να τεθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στις 11 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Επίτροπο Valdis Dombrovskis και την υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Ana Paula Zacarias, άλλοι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τη συμφωνία των χωρών της G7 σχετικά με τον παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών 15% και κάποιοι άλλοι μίλησαν για μια «ιστορική στιγμή» στον αγώνα κατά των φορολογικών παραδείσων.

Άλλοι επέκριναν την ΕΕ ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετά φιλόδοξη μιας και δεν απαιτούσε υψηλότερους φόρους, ξεχώρισαν όμως οι επικρίσεις εκείνων των ευρωβουλευτών που προειδοποίησαν ότι «η συμφωνία απέχει πολύ από το να γίνει» και ότι πρέπει να εξετασθεί αν θα την αποδεχτούν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο για την καταπολέμηση του COVID-19 και την ανάκαμψη από την πανδημία, καθώς και την ανάγκη συνεργασίας για την προστασία του κλίματος.

Χαιρετίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη διεθνή σκηνή, πολλοί ευρωβουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη ανάπτυξης κοινής προσέγγισης με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Κίνας.

Εξέφρασαν την ελπίδα για την επιστροφή στην κανονική πολυμερή συνεργασία, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε σε πράγματα που φέρνουν μαζί τους εταίρους, παρά σε εκείνα που τους χωρίζουν.

Αρκετοί ευρωβουλευτές, πάντως, επέμειναν ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να εργαστούν για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σχετικά με αεροπλάνα, χάλυβα και προστασία προσωπικών δεδομένων.

Οι πρόεδροι της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ursula von der Leyen και Charles Michel θα συναντηθούν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Είναι το πρώτο διεθνές ταξίδι του Τζο Μπάιντεν ως Πρόεδρου των ΗΠΑ.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, οι ηγέτες των χωρών που απαρτίζουν την G7 θα συναντηθούν στις 11-13 Ιουνίου, στη σύνοδο κορυφής στο Carbis Bay της Κορνουάλης.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.