ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία-Το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ

17:21 - 09 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Νέο είδος δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία-Το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ
Επιστήμονες στην Αυστραλία ταξινόμησαν φέτος ένα νέο είδος δεινοσαύρου, που ανακαλύφθηκε το 2007, ως το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στην ήπειρο.

Ο Australotitan cooperensis ή «ο νότιος τιτάνας», είναι ένας από τους 15 μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν βρεθεί παγκοσμίως.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο τιτανόσαυρος είχε ύψος έως 6,5 μέτρα και μήκος 30 μέτρα ή «όσο ένα γήπεδο μπάσκετ».

Ο σκελετός του ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε ένα αγρόκτημα στο νοτιοδυτικό Κουίνσλαντ.

Οι παλαιοντολόγοι είχαν εργαστεί κατά την τελευταία δεκαετία για να εντοπίσουν τον δεινόσαυρο - διακρίνοντάς τον από άλλα γνωστά είδη συγκρίνοντας τις σαρώσεις των οστών του με εκείνες άλλων σαυρόποδων. 

Οι σαυρόποδοι ήταν δεινόσαυροι που τρέφονταν με φυτά και ήταν γνωστοί για το μέγεθός τους. Είχαν μικρά κεφάλια, πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και παχιά, στιβαρά πόδια.

Αυτοί οι δεινόσαυροι περιπλανήθηκαν στην ήπειρο κατά την Κρητιδική Περίοδο, περίπου 92-96 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Η ομάδα των ερευνητών έδωσε στον δεινόσαυρο το παρατσούκλι Cooper όσο εργαζόταν σε αυτόν, μετά από το κοντινό Cooper Creek όπου βρέθηκε.

Η διαδικασία αναγνώρισης ήταν μακρά λόγω της απομακρυσμένης θέσης των οστών, του μεγέθους τους και της ευαίσθητης κατάστασής τους.

Ωστόσο, πολλά από τα λείψανα βρέθηκαν ανέγγιχτα, ανέφεραν ερευνητές από το Μουσείο Κουίνσλαντ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Eromanga.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο Αυστραλοτάτης ήταν στενά συνδεδεμένος με τρία άλλα είδη σαουρόποδων - τους Wintonotitan, Diamantinasaurus και Savannasaurus.

«Φαίνεται ότι οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι της Αυστραλίας ήταν όλοι μέρος μιας μεγάλης ευτυχισμένης οικογένειας», δήλωσε ο Δρ Scott Hocknull, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές.

Τα οστά βρέθηκαν για πρώτη φορά το 2007 σε ένα οικογενειακό αγρόκτημα κοντά στο Eromanga, το οποίο ανήκε σε δύο από τους ερευνητές των δεινοσαύρων, τον Robyn και τον Stuart Mackenzie.

"Είναι εκπληκτικό να σκεφτόμαστε από τα πρώτα οστά που ανακαλύφθηκαν από τον γιο μας, τις πρώτες ανασκαφές με το Μουσείο Κουίνσλαντ, μέχρι την ανάπτυξη ενός μη κερδοσκοπικού μουσείου που διοργανώνει ετήσιες ανασκαφές δεινοσαύρων, όλοι μας βοήθησαν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είναι ένα πραγματικό προνόμιο », είπε ο Stuart Mackenzie.

Η κρατική κυβέρνηση του Κουίνσλαντ καλωσόρισε την ταξινόμηση την Τρίτη, χαρακτηρίζοντας την ευλογία για την ανακάλυψη τοπικών δεινοσαύρων.

"Η Αυστραλία είναι ένα από τα τελευταία σύνορα για την ανακάλυψη δεινοσαύρων και η Κουίνσλαντ εδραιώνεται γρήγορα ως η παλαιό-πρωτεύουσα του έθνους - εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλυφθούν", δήλωσε ο Δρ Jim Thompson, διευθύνων σύμβουλος του Queensland Museum Network.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.