ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιστορία του Gay Pride: Από το 1969 μέχρι σήμερα

08:02 - 11 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η ιστορία του Gay Pride: Από το 1969 μέχρι σήμερα
Πριν από πενήντα χρόνια, όποιος εξέφραζε δημόσια τον αυτοσεβασμό του για τους γκέι ή τις λεσβίες είχε μεγάλη πιθανότητα σύλληψης. Ίσως γι 'αυτό, το 1969, γεννήθηκε το Gay Pride.

Όπως και άλλες μάχες για αποδοχή, όπως το κίνημα της ψήφου, ο καταλύτης για δράση μέσα στην κοινότητα των ΛΟΑΤ ήρθε με βία.  

Νέα Υόρκη: 1969 και 1970

Στις 28 Ιουνίου 1969, η αστυνομία κατέβηκε στο Stonewall Inn στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης. Αυτό δεν ήταν κάτι καινούργιο: ως ένα δημοφιλές γκέι μπαρ της πόλης, δεχόταν συχνά επιδρομές και οι πελάτες μπορούσαν να συλληφθούν καθώς οι σχέσεις του ίδιου φύλου απαγορεύονταν σύμφωνα με τους νόμους της εποχής.

Αυτή η νύχτα ήταν όμως διαφορετική. Αυτή ήταν η νύχτα που αντέδρασαν οι πελάτες. Υπήρχαν 200 άτομα μέσα στο μπαρ εκείνο το βράδυ και όλοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την αστυνομία. Η Drag Queen Marsha P Johnson ξεκίνησε την αντεπίθεση και το Stonewall Riot ήταν σε εξέλιξη. Οι ακτιβιστές των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων πολέμησαν με την αστυνομία μέχρι τις 4 π.μ.

28 Ιουνίου 1969, ήταν η ημέρα που ξεκίνησε το Gay Pride. Ένα χρόνο αργότερα, η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε με την Ημέρα Απελευθέρωσης του Christopher Street Gay όπου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Central Park για να διαμαρτυρηθούν για την κακομεταχείριση της κοινότητας. Η ακτιβίστρια Brenda Howard έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διοργάνωση της πορείας και αργότερα έγινε γνωστή ως η «Μητέρα του Pride». Το κίνημα ήταν μόλις 12 μηνών και είχε ήδη την πρώτη του παρέλαση. 

Λονδίνο: 1972

Ως ένδειξη αλληλεγγύης για τα γεγονότα του Stonewall, το Λονδίνο πραγματοποίησε το πρώτο του Gay Pride το 1972. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές ήθελαν να παρουσιάσουν όσο το δυνατόν θετική αναπαράσταση της ομοφυλοφιλικής και λεσβιακής ζωής, αυτή ήταν ακόμα μια εποχή που οι ΛΟΑΤ άνθρωποι αντιμετώπιζαν βία και εχθρότητα, πέντε χρόνια μετά την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ήταν πάντα οργανωμένο με πάθος. Το πρόγραμμα του Gay Pride Week του Λονδίνου το 1978 υπογράμμισε την επίθεση του Εθνικού Μετώπου στην εξαιρετικά δημοφιλή παμπ Royal Vauxhall Tavern. Όμως, αντί να υποκύψει το σύνθημα ήταν «Λεσβίες και ομοφυλόφιλοι, βγείτε στους δρόμους». 

Σαν Φρανσίσκο: 1978

Ο καλλιτέχνης Gilbert Baker πιθανώς δεν συνειδητοποίησε το πολιτιστικό φαινόμενο που εξαπέλυσε όταν σχεδίασε μια σημαία για μια πορεία σε πόλη της Καλιφόρνιας. Το έργο ανατέθηκε από τον Harvey Milk, τον πρώτο ανοιχτά γκέι άντρα που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ, και έτσι ο Baker πήρε οκτώ διαφορετικές χρωματιστές ρίγες και τις στοίβαξε οριζόντια, δημιουργώντας ένα εφέ ουράνιου τόξου, το οποίο έγινε σύμβολο για ΛΟΑΤ άτομα σε όλο τον κόσμο. Η σημαία κρατιέται πάντα με την κόκκινη λωρίδα στην κορυφή.

Λονδίνο: 1985

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ταινία Pride θα γνωρίζουν πώς δύο διαφορετικές ομάδες στη Βρετανία της Θάτσερ ήρθαν να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον μέσω του κινήματος LGBT.

Η απεργία των ανθρακωρύχων του 1984/85 είδε πολλά μέρη της Βρετανίας που εξαρτιόταν από τον άνθρακα καθώς μια βιομηχανία βγήκε να διαμαρτυρηθεί για το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οικογένειες στη νότια Ουαλία, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη χρημάτων, υποστηρίχθηκαν από ΛΟΑΤ άτομα, που το είδαν ως τρόπο προσέγγισης μιας ομάδας εξίσου καταπιεσμένης από την κυβέρνηση όπως οι ίδοι. Αυτό οδήγησε σε μια σχέση σεβασμού μεταξύ των ομάδων, με μια ομάδα ανθρακωρύχων της Ουαλίας να ηγούνται της παρέλασης Pride στο Λονδίνο εκείνο το έτος, μαζί με το LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners).

Παγκόσμια: 1990

Η επιδημία του AIDS είδε το Pride να μετατρέπεται σε άλλο είδος διαμαρτυρίας, όχι μόνο για την ισότητα, αλλά και για τη χρηματοδότηση έρευνας για την καταπολέμηση της νόσου και εις μνήμη εκείνων που είχαν πεθάνει από την ασθένεια που έλαβε χώρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η δεκαετία του 1990 ήταν επίσης η εποχή που η ομοφυλοφιλία είχε πιο θετική αναπαράσταση στη ποπ κουλτούρα. 

Δημοφιλή τηλεοπτικά δράματα όπως το Queer as Folk του Russell T Davies βοήθησαν στην απομυθοποίηση στοιχείων της ομοφυλοφιλικής ζωής για το κοινό, καθώς και την πολιτική, και το Pride πήρε περισσότερο την ατμόσφαιρα καρναβαλιού ώστε να τραβήξει τους νεοεισερχόμενους. Οι ποπ παραστάσεις που αναγνώρισαν την πίστη του ομοφυλοφιλικού κοινού τους έπαιζαν τακτικά ως πρωτοσέλιδες πράξεις, αν και το πολιτικό στοιχείο της εκδήλωσης παρέμενε - συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για ισότητα γάμου.

21ος αιώνας

Το πολιτικό στοιχείο του Pride παραμένει. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πώς οι άνθρωποι που δηλώνουν ΛΟΑΤ + εξακολουθούν να αγωνίζονται. Σε μια έρευνα που συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Transphobia και της Biphobia του Μαΐου, το Συνέδριο Trades Union διαπίστωσε ότι το 42% των ΛΟΑΤ ανθρώπων είχαν εμπειρίες με συναδέλφους τους στο χώρο εργασίας να κάνουν ανεπιθύμητα σχόλια σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.

Αλλά αυτή είναι επίσης μια περίοδος όπου το Pride λαμβάνει το είδος της εταιρικής χορηγίας που ήταν αδιανόητο στη δεκαετία του 1970, με πολλές μεγάλες μάρκες να βλέπουν το λογότυπό τους προσαρμοσμένο με τις ρίγες της σημαίας του ουράνιου τόξου και να εμφανίζονται σε διαφημιστικά πανό καθ 'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.