ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνοδο των G7

08:28 - 11 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σύνοδο των G7
Οι ηγέτες των κρατών με τις εφτά πιο ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως, πραγματοποιούν από σήμερα (11/6) τριήμερη σύνοδο κορυφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την κλιματική αλλαγή, την οικονομία, την πανδημία και τη γεωπολιτική να αναμένεται να αποτελέσουν βασικά σημεία συζήτησης.

Το πρόγραμμα

Από την Παρασκευή 11/6 έως την Κυριακή 13/6, οι ηγέτες θα συναντηθούν στην Κορνουάλη, στα νοτιοδυτικά της Αγγλίας.

Θα συζητήσουν κοινές προκλήσεις, από την πανδημία και τα εμβόλια έως την κλιματική αλλαγή και «θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι παντού μπορούν να επωφεληθούν από το ανοιχτό εμπόριο, την τεχνολογική αλλαγή και την επιστημονική ανακάλυψη», σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής G7 που γίνεται δια ζώσης εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η Βρετανία θέλει «οι ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ανακάμψουν από την πανδημία, και να ενωθούν για να κάνουν το μέλλον πιο δίκαιο, πιο πράσινο και με μεγαλύτερη ευημερία».

Ποιοι θα συμμετέχουν

Οι 7 ηγέτες που θα πάρουν μέρος, είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, θα παρευρίσκεται και η ΕΕ, η οποία εκπροσωπείται από τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Φέτος, η Αυστραλία, η Ινδία και η Νότια Κορέα έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ως φιλοξενούμενοι και «να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η τεχνογνωσία και η εμπειρία στο τραπέζι», δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των ανθρώπων που ζουν δημοκρατικά σε όλο τον κόσμο, δηλαδή, πάνω από 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιατί στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής επειδή κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται στην παραθαλάσσια πόλη του Carbis Bay στην Κορνουάλη, τη νοτιοδυτικότερη περιοχή της Αγγλίας.

Οι ηγέτες της G7 θα συναντηθούν στο Carbis Bay Hotel & Estate με τόση ασφάλεια στην τοποθεσία και τη γύρω περιοχή όσο θα περίμενε κανείς. Έχει δημιουργηθεί μια ζώνη υψηλής ασφάλειας γύρω από το ξενοδοχείο και την περίμετρο του Κάστρου Tregenna, όπου θα διαμένουν, με συγκεκριμένα εμπόδια και ένοπλη αστυνομία.

Τι θα συζητηθεί

Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί τη G7 σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κόσμο, καθώς οι μεγάλες οικονομίες προσπαθούν να «βγουν» από την πανδημία μέσω των εμβολίων και να επιστρέψουν στην αντιμετώπιση άλλων κρίσιμων και πιεστικών ζητημάτων, όπως η προώθηση του ελεύθερου εμπορίου και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πριν από τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, τον Νοέμβριο, την οποία θα φιλοξενήσει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη σύνοδο κορυφής της G7 του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να ενώσει την ομάδα με το σύνθημα «build back better» μετά το τέλος της πανδημίας Covid-19.

Η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να αποτελούν σημεία συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της G7 εν μέσω της συνεχιζόμενης δυσαρέσκειας για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας (και την προοπτική περισσότερων κυρώσεων στη χώρα) και των εμπορικών πολιτικών της Κίνας.

Τα παραπάνω θα συμβούν την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ την Τρίτη και στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κατευθυνθεί στη Γενεύη για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της G-7 αναμένεται να εγκρίνουν δε δημοσίως τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% την Παρασκευή, ως ένα κομμάτι μιας ευρύτερης συμφωνίας για τους διεθνείς φορολογικούς νόμους για μια παγκοσμιοποιημένη, ψηφιακή οικονομία.

Θα υπάρξουν αποτελέσματα;

Όπως και με άλλες σημαντικές συναντήσεις παγκόσμιων ηγετών, οι σύνοδοι κορυφής της G7 μπορούν συχνά να επικριθούν ως τίποτα περισσότερο από απλές συζητήσεις που δεν φέρνουν πράξεις.

Η απουσία χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία οδήγησε επίσης σε κριτική ότι η ομάδα εξαιρεί χώρες που πρέπει να εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων για παγκόσμιες υποθέσεις.

Οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι είναι μια ευκαιρία για συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με την παγκόσμια συλλογική δράση και συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε τη Σύνοδο, πριν από την έναρξή της, σχολιάζοντας ότι «ως η πιο εξέχουσα ομάδα δημοκρατικών χωρών, η G7 υπήρξε από καιρό ο καταλύτης για αποφασιστική διεθνή δράση για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Τουλάχιστον, αναμένεται η ανακοίνωση δωρεάς 1 δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου από τους ισχυρούς του κόσμου σε πιο φτωχές χώρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 11 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.