ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η... πολιτική πλευρά του Euro 2020 Κύριο

08:32 - 12 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η... πολιτική πλευρά του Euro 2020
Ένα χρόνο αργότερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί, το Euro 2020 ξεκίνησε την Παρασκευή (11/6), με τους φιλάθλους μάλιστα να επιστρέφουν στις κερκίδες. Το ποδόσφαιρο είναι φυσικά ο πρωταγωνιστής, αλλά υπάρχει και η πολιτική πλευρά του παιχνιδιού που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Μπορεί η Σερβία να μην προκρίθηκε και να αποφεύχθηκε μια πιθανή σύγκρουση με την Κροατία, μπορεί η Λευκορωσία να έμεινε εκτός, βγάζοντας την UEFA από τη δύσκολη θέση για να αποφασίσει αν θα της επιτρέψει ή όχι τη συμμετοχή της στη διοργάνωση, ωστόσο, υπάρχουν κάποια άλλα πιθανά σημεία πολιτικής... ανάφλεξης, με έντονο παρελθόν, αλλά και παρόν.

Παρακάτω μερικά παιχνίδια που αξίζει να προσέξετε:

Γαλλία εναντίον Γερμανίας

Με τα χρόνια, η γαλλική εθνική ομάδα ήταν εξαιρετικά... γαλλική. Έχουμε δει θεατρικά στο γήπεδο, συγκρούσεις με τον προπονητή και διαφωνίες μεταξύ παικτών. Ένα χρόνο σχεδόν έκαναν απεργία.

Η Εθνική Γερμανίας από την άλλη πλευρά, είναι πάντα πειθαρχημένη και, όπως είπε κάποτε ο πρώην επιθετικός της Αγγλίας, Gary Lineker: «Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι - 22 άντρες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος, οι Γερμανοί κερδίζουν πάντα». Αλλά οι Γάλλοι νίκησαν τους Γερμανούς 2-0 στο τελευταίο Euro, το 2016, και είναι φαβορί για να κερδίσουν αυτή τη φορά.

Υπάρχουν περισσότερα σε αυτό από την εθνική υπερηφάνεια. Μετά το Brexit, η ισορροπία δύναμης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας βρίσκεται υπό διεξοδικό έλεγχο. Υπάρχουν συζητήσεις στη Γαλλία, ιδιαίτερα στην άκρα δεξιά, που ανησυχούν για την αυξανόμενη κυριαρχία της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Ο αγώνας την Τρίτη έχει λοιπόν και μια τέτοια... χροιά. Για το ποιος είναι το αφεντικό!

Εύθραυστο Βέλγιο

Το ποδόσφαιρο είναι ένας από τους τελευταίους τρόπους με τους οποίους οι Βέλγοι δείχνουν ότι «ανήκουν» στη χώρα τους. Αν λοιπόν οι Red Devils τελειώσουν ξανά ως μία από τις κορυφαίες ομάδες -κατατάσσονται θυμίζουμε στην πρώτη θέση στον κόσμο- το Βέλγιο θα δει σίγουρα ένα άλλο σπάνιο κύμα εθνικισμού, με τις γλωσσικές διαφορές να παραμερίζονται. Σας υπενθυμίζουμε ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού σημαίνουν ότι τα μαζικά πάρτι στον δρόμο που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018 είναι απίθανο να επαναληφθούν.

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές - οι οποίοι θέλουν να χαλαρώσουν τους δεσμούς με τον φτωχότερο, γαλλόφωνο νότο - θα γκρινιάξουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ειδικά καθώς ετοιμάζονται να ανακτήσουν τον έλεγχο το 2024 μετά το κλείσιμο της τρέχουσας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, παρά την σχεδόν πλειοψηφική υποστήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων. 

Φινλανδία εναντίον Ρωσίας

Είναι μια κλασική ιστορία Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Η Φινλανδία, που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιασμένη για το γεγονός ότι είναι μέρος ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού τουρνουά για πρώτη φορά στην ιστορία της, θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία, η οποία έχει λάβει μέρος σε 11 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεύτερη μετά τη Γερμανία.

Ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας είπε κάποτε ότι οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την άμυνα της χώρας ήταν «η Ρωσία, η Ρωσία, η Ρωσία». Αυτό το μάντρα ισχύει ακόμη και σήμερα. Ενώ μια ήττα θα διατηρήσει το status quo, μια νίκη εναντίον του επιβλητικού γείτονά της - και του πρώην κυβερνήτη της- θα έδινε στη χώρα των 5 εκατομμυρίων το είδος της διεθνούς αναγνώρισης που δεν μπορεί να πάρει μόνο με τους Moomins και Marimekko.

Ουκρανία εναντίον Ρωσίας

Δεδομένου ότι αυτές οι δύο εμπλέκονται σε μια πραγματική σύγκρουση, ένας αγώνας μεταξύ τους, θα μπορούσε να κάνει την αστυνομία να ανησυχεί περισσότερο για τη μάχη στις κερκίδες, παρά στο γήπεδο.

Οι εντάσεις έχουν ήδη αυξηθεί, με Ρώσους αξιωματούχους να εξοργίζονται για τη στολή της Ουκρανίας, που έχει χάρτη της Ουκρανίας στον οποίο συμπεριλαμβάνει την Κριμαία. Θυμίζουμε πως η περιοχή προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, όπως και τα εδάφη του Ντόνετσκ και του Λούανσκ, τα οποία ελέγχονται από αυτονομιστές υπέρ της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, η Ουκρανία πήρε εντολή από την UEFA να αλλάξει το κιτ της για το πρωτάθλημα μετά από καταγγελίες από τη Ρωσία. Ένα από τα συνθήματα - στο εσωτερικό του γιακά της μπλούζας που γράφει "Δόξα στους ήρωές μας" - θα πρέπει να φύγει, αν και ένα άλλο σύνθημα - "Δόξα στην Ουκρανία" στο εξωτερικό της μπλούζας - μπορεί να μείνει, είπε η UEFA, όπως και ο χάρτης της Ουκρανίας.

ukr

Ο επικεφαλής της αποστολής της Ουκρανίας στην ΕΕ, δήλωσε στο POLITICO ότι η διαφωνία σχετικά με τη στολή ήταν “πραγματικά επικίνδυνη”.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy μπήκε στη μάχη την Τρίτη, προστάροντας στο Instagram ότι το κιτ είναι «σίγουρα ξεχωριστό». Η στολή «ξέρει να σοκάρει. Περιλαμβάνει αρκετά σημαντικά σύμβολα που ενώνουν τους Ουκρανούς από το Λουχάνσκ έως το Ουζχόρροντ, από το Τσερνιχίβ έως τη Σεβαστούπολη» είπε ο Ζελένσκι. «Η χώρα μας είναι μία και αδιαίρετη. Η Κριμαία είναι Ουκρανία. "

Ο «δικτάτορας» Ερντογάν χάνει

Δεδομένου ότι ο Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα» πριν από λίγες εβδομάδες, είναι ίσως καλύτερο που ο Τούρκος ηγέτης απέφυγε τον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας στη Ρώμη την Παρασκευή.

Να σημειωθεί επίσης πως στον συγκεκριμένο αγώνα τέταρτη διαιτητής ορίστηκε η Stéphanie Frappart, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που ήταν διαιτητής σε αγώνα ανδρών στο Τσάμπιονς Λιγκ και σε ένα παιχνίδι Γαλλίας Ligue 1.

Ομάδες εκστρατείας στην Ιταλία ζήτησαν μια σειρά γυναικών διαιτητών στο παιχνίδι της Τουρκίας μετά την αποχώρηση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης - μια ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Το Μπακού κάνει αισθητή την παρουσία του

Μεταξύ των εκπλήξεων του φετινού ευρωπαϊκού τουρνουά είναι η παρουσία του Μπακού, της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν, ανάμεσα στις 11 πόλεις υποδοχής. Ενώ ούτε το Αζερμπαϊτζάν ούτε η Αρμενία προκρίθηκαν στο τουρνουά, η σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων έχει περάσει στις προετοιμασίες. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε τη διαπίστευσή του στον Ρώσο δημοσιογράφο Νόμπελ Αρουσταμάν, επικαλώντας τις προηγούμενες επισκέψεις του στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ξέσπασαν θανάσιμες συγκρούσεις πέρυσι, ανέφερε το AFP.

Η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν σημαίνει ότι ο Arustamyan - σχολιαστής του τηλεοπτικού ποδοσφαίρου Αρμενικής καταγωγής - δεν θα επιτρέπεται να καλύπτει αγώνες Euro 2020, ακόμη και σε αγώνες στο Μπακού. Υπάρχει μια ενιαία διαδικασία διαπίστευση για δημοσιογράφους, αλλά και οι 11 χώρες υποδοχής πρέπει να εγκρίνουν τους αιτούντες. Οι αρχές ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν ανέφεραν ότι ο Arustamyan «παραβίασε τους νόμους της χώρας μας» επειδή επισκέφθηκε την αμφισβητούμενη περιοχή χωρίς άδεια από το Μπακού, σύμφωνα με το AFP. Η απόφαση πυροδότησε θυμό στη Ρωσία (επίσης χώρα υποδοχής), και το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αναζητά λύση.

Το 2019, το Μπακού φιλοξένησε τον τελικό του Europa League - έναν άλλο διαγωνισμό UEFA - και ο Henrikh Mkhitaryan, τότε στην Arsenal και τώρα στη Roma, που είναι Αρμένιος, αποσύρθηκε, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια του.

Γονάτισμα

Οι πολιτιστικοί πόλεμοι έρχονται επίσης στο Euro 2020. Οι ποδοσφαιριστές γονατίζουν πριν ξεκινήσουν τους αγώνες για να δείξουν την υποστήριξή τους στο κίνημα του Black Lives Matter και να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία. Αυτό γινόταν κυρίως σε άδεια στάδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά οι οπαδοί θα επιστρέψουν για το Euro - και δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με αυτό. 

Οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί παίκτες έχουν ήδη δεχτεί γιουχάρισμα κατά τη διάρκεια φιλικών αγώνων, ενώ άλλες ομάδες όπως η Κροατία σχεδιάζουν να παραμείνουν όρθιοι. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαρακτήρισε το γονάτισμα ως «προκλητικό» και πως δεν έχει θέση στο γήπεδο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν υποστηρίζουν όλοι οι οπαδοί τη χειρονομία - συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι η πολιτική δεν πρέπει να φτάνει στον αθλητισμό. Παρολαυτά, εικόνες (ή ήχοι) θαυμαστών που γιουχάρουν ποδοσφαιριστές μπορεί να ωθήσουν ακόμη περισσότερους πολιτικούς να σχολιάσουν την υποστήριξη τους ή όχι όσον αφορά το γονάτισμα. 

Ο καλός εχθρός

Η Σκωτία εναντίον της Αγγλίας είναι το παλαιότερο παιχνίδι στο διεθνές ποδόσφαιρο - και η τελευταία έκδοση θα πραγματοποιηθεί με ένα σηματοδοτικό κίνημα ανεξαρτησίας της Σκωτίας στο παρασκήνιο.

Μια απροσδόκητη νίκη εναντίον της Αγγλίας στο Wembley στις 18 Ιουνίου, κάτι που η Σκωτία δεν έχει επιτύχει από το 1999, πιθανότατα θα αύξανε το εθνικιστικό συναίσθημα βόρεια των συνόρων. Ενώ η συνέχιση των περιορισμών της πανδημίας θα αποτρέψει μια μεγάλη εισβολή στο Λονδίνο από τους Σκωτσέζους οπαδούς για το παιχνίδι και θα μειώσει την προοπτική τσακωμών στους δρόμους, η ημέρα του αγώνα θα είναι φορτισμένη.

Οι πολιτικοί στο Λονδίνο και το Εδιμβούργο είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν στο αποτέλεσμα. Ο Μπόρις Τζόνσον πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που μέχρι στιγμής δεν έχει πει ποιον θα υποστηρίζει στις 18 Ιουνίου - χρειάζεται μια άνετη νίκη της Αγγλίας για να ανακουφίσει τον αυτονομιστικό θόρυβο που σίγουρα θα προκληθεί από μια νίκη της Σκωτίας. Για την πρώην υπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon, το παιχνίδι αντιπροσωπεύει την ευκαιρία για το ποδόσφαιρο να υπερφορτίσει το κίνητρο ανεξαρτησίας της.

Και αν η Αγγλία προχωρήσει βαθιά στο τουρνουά, θα μπορούσαν να καταλήξουν να παίζουν τη Γαλλία, με την οποία σχεδόν πήγαν σε πόλεμο για τα ψάρια τον περασμένο μήνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:21 - 12 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.