ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν... σβήνει την περίοδο Τραμπ

13:05 - 14 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Μπάιντεν... σβήνει την περίοδο Τραμπ
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ζητήσουν στη Σύνοδο της Δευτέρας, διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι μετά από τέσσερα χρόνια δυσφήμησης από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, η συμμαχία μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του πιο ισχυρού μέλους της.

Σε μια πιο μαζική συγκέντρωση από τις προηγούμενες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ εν μέρει λόγω των περιορισμών του COVID-19, οι 30 σύμμαχοι θα συγκεντρωθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ για να συμφωνήσουν μεταρρυθμίσεις για έναν πολυπολικό κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο όπου η στρατιωτική άνοδος της Κίνας παρουσιάζει μια νέα πρόκληση.

Η σύνοδος κορυφής είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για την ανανέωση των διατλαντικών δεσμών, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Το δημαρχείο των Βρυξελλών στο ιστορικό Grand Place φωτίστηκε με το μπλε σήμα κατατεθέν του ΝΑΤΟ την Κυριακή το βράδυ, ενώ το φημισμένο χάλκινο συντριβάνι της Βελγικής πρωτεύουσας ενός αγοριού που ουρεί επίσης θα φορέσει μια στολή του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα.

"Υπήρχε τόσος θόρυβος και ήταν μια δύσκολη στιγμή. Αλλά τώρα μπορούμε πραγματικά να μιλήσουμε για τα πράγματα που έχουν σημασία, τις καθοριστικές προκλήσεις ασφαλείας της εποχής μας", δήλωσε ο απεσταλμένος.

Η συμμαχία η οποία ιδρύθηκε το 1949 για να συγκρατήσει μια στρατιωτική απειλή από τη Σοβιετική Ένωση γιόρτασε την 70η επέτειό του σε μια σύνοδο κορυφής στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Ρωσία, η κλιματική αλλαγή, το Αφγανιστάν και οι νέες τεχνολογίες βρίσκονται στο μενού της ολοήμερης συνόδου κορυφής, η οποία θα κορυφωθεί σε μια ειδική σύνοδο ηγετών στην αμφιθεατρική αίθουσα του Βορειοατλαντικού συμβουλίου. 

"Περιμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν μια νέα πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο για το ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Θα αναγνωρίσει ότι ο κυβερνοχώρος αμφισβητείται ανά πάσα στιγμή", είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Έχοντας ενισχύσει την ικανότητά του να εκτελεί τη βασική αποστολή της υπεράσπισης της Ευρώπης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ στοχεύει τώρα να είναι πιο φιλόδοξο.

Σε μια αλλαγή της μοίρας, η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσει μεταρρυθμίσεις στη συμμαχία, γνωστή ως ΝΑΤΟ 2030, οι οποίες τέθηκαν σε κίνηση μετά από όταν ο Τραμπ αμφισβήτησε τη σημασία της.

Ο Στόλτενμπεργκ θα ορίσει εννέα τομείς όπου το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης μιας πιο κοινής συμμαχικής χρηματοδότησης στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για την πρόταση, φοβούμενη ότι θα αφαιρέσει χρήματα από τις εθνικές στρατιωτικές προτεραιότητες.

Οι ηγέτες είναι πιθανό να συμφωνήσουν να καταρτίσουν ένα νέο έγγραφο στρατηγικής, γνωστό ως η Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, ωστε να συμπεριλάβει την στρατιωτική άνοδο της Κίνας ως πρόκληση για πρώτη φορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.