ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδική εργασία: 160 εκατομμύρια παιδιά «εργάζονται» παγκοσμίως

13:18 - 14 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Παιδική εργασία: 160 εκατομμύρια παιδιά «εργάζονται» παγκοσμίως
Η παιδική εργασία βλάπτει την υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση των παιδιών. Στερεί από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία και τις ίσες ευκαιρίες στη μελλοντική τους ζωή, διαπιστώνει, με έκθεση του ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την εξάλειψη της ακραίας παιδικής φτώχειας, Ελβετός Σοσιαλιστής βουλευτής Pierre-Alain Fridez.

Παρ’ όλο που στις 12 Ιουνίου «εορτάσθηκε» η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, ο βουλευτής σημειώνει ότι, ο αριθμός των παιδιών στην παιδική εργασία έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παγκοσμίως - αύξηση 8,4 εκατομμυρίων παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια - με τα περισσότερα σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων του Covid-19, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και UNICEF.

Περισσότερα από τα μισά απ’ αυτά εργάζονται σε επικίνδυνη εργασία, και σχεδόν τα μισά από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών.

Η εργασία τους είναι κυρίως στη γεωργία, όπου τα παιδιά εκτίθενται σε χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Οι χειρότερες περιπτώσεις αφορούν τη δουλεία, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τις εγκληματικές δραστηριότητες και τη στρατολόγηση ως παιδιά στρατιώτες», τόνισε.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της παιδικής εργασίας, καθώς συχνά είναι αποτέλεσμα της φτώχειας και της έλλειψης ευκαιριών εργασίας για τους φροντιστές», κατέληξε.

Κατά τον ειδικό εισηγητή, «Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες της παιδικής εργασίας, με εξασφάλιση επαρκούς κοινωνικής προστασίας στα παιδιά και τις οικογένειές τους, καταπολέμηση της εμπορίας παιδιών ενώ, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά σε ευάλωτες καταστάσεις, όπως τα παιδιά μεταναστών και μειονοτήτων.

«Κάθε παιδί αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Πρέπει να εξαλείψουμε την παιδική εργασία, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο », κατέληξε ο Pierre-Alain Fridez.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.