ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπόσχεται να ενώσει το έθνος

21:15 - 14 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ υπόσχεται να ενώσει το έθνος
Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, υποσχέθηκε να ενώσει το έθνος που είχε φθαρεί μετά από χρόνια πολιτικού αδιέξοδου.

Ο Μπένετ, ο οποίος είναι επικεφαλής του κόμματος Yamina, είπε ότι η κυβέρνησή του θα “δουλέψει για χάρη όλων των ανθρώπων” και θα βάλει σαν προτεραιότητα μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο δεξιός εθνικιστής θα οδηγήσει μία πρωτόγνωρη συμμαχία κομμάτων που κέρδισαν ψήφο εμπιστοσύνης για μία θέση. Θα διαδεχτεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος ήταν στην εξουσία για 12 χρόνια.

Ο Μπένετ θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα παραμείνει ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος, Likud, που θα αποτελέσει την αντιπολίτευση.

Ο νέος συνασπισμός εγκρίθηκε με 60 ψήφους έναντι 59.

Στον λόγο του, ο Μπένετ δήλωσε ότι “Δεν είναι μία μέρα πένθους. Υπάρχει μία αλλαγή της κυβέρνησης  σε μία δημοκρατία. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φοβηθεί κανένας. Και για αυτούς που θέλουν να πανηγυρίσουν σήμερα, μην γιορτάσετε με τον πόνο άλλων. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε ένα”.

Οι εκπρόσωποι των Παλαιστίνιων δηλώνουν αντίθετοι στην νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

“Αυτό είναι ένα εσωτερικό Ισραηλινό ζήτημα. Η θέση μας είναι πάντα ξεκάθαρη ότι θέλουμε ένα Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα” δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έστειλε τα συγχαρητήριά του στον νέο πρωθυπουργό, δήλωσε ότι ανυπομονεί να δυναμώσει την σχέση των δύο κρατών.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ είναι η πιο ευρεία, γεγονός που μπορεί να την κάνει και πιο ασταθή. Ο Μπένετ θα πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει τα διαφορετικά κόμματα μαζί.

Ήταν μία μεγάλη μάχη για τον Μπένετ, καθώς ο Νετανιάχου υπηρέτησε για πέντε θητείες, από το 1996 μέχρι το 1999 και από το 2009 μέχρι το 2021.

Ο Νετανιάχου ζήτησε εκλογές τον Απρίλιο του 2019 αλλά δεν κατάφερε να δημιουργήσει μία καινούργια κυβέρνηση συνασπισμού. Ακολούθησαν άλλες δύο εκλογές που δεν κατέληξαν κάπου. Μετά από τις τρίτες εκλογές, σχημάτισε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης αλλά η συμφωνία κατέρρευσε και ξαναέγιναν εκλογές τον Μάρτιο.

Το Likud εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο κόμμα αλλά ο Νετανιάχου ήταν πάλι ανίκανος να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι αντιθέσεις για την εξουσία του Νετανιάχου άρχισαν να αυξάνονται ανάμεσα στην αριστερά, το κέντρο και την δεξιά. Το Yamina, το οποίο είναι ιδεολογικά σύμφωνο με το Likud, σχηματίστηκε από διάφορα κόμματα που είχαν ως κοινό στόχο να διώξουν τον Νετανιάχου από την εξουσία.

Η κυβέρνηση του Μπένετ είναι πολύ διαφορετική από ότι έχει δει το Ισραήλ ως τώρα. Ο συνασπισμός περιλαμβάνει κόμματα που έχουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές και συμπεριλαμβάνουν το πρώτο ανεξάρτητο αραβικό κόμμα.

Η ενσωμάτωση του αραβικού κόμματος και κάποιον αριστερών κομμάτων σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει τριβή σε κάποια θέματα, όπως το ζήτημα της Παλαιστίνης και άλλα κοινωνικά θέματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.