ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτός εμβολιασμός: Κάτι περισσότερο από μια λύση ανάγκης

08:04 - 15 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Μικτός εμβολιασμός: Κάτι περισσότερο από μια λύση ανάγκης
Τα πρώτα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας απο την Γερμανία δείχνουν πως οι πολίτες που εμβολιάζονται με μια δόση AstraZeneca και με μια δόση BioNTech-Pfizer δημιουργούν περισσότερα αντισώματα απ'ότι όταν εμβολιάζονται με δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο.

Δέκα φορές περισσότερα αντισώματα

Τα ευρήματα που παρουσίασε το πανεπιστήμιο του Saarland στην Γερμανία δείχνουν πως όταν πραγματοποιείται διασταυρούμενος εμβολιασμός οι πολίτες αποκτούν μεγαλύτερο ποσοστό αντισωμάτων. Το πανεπιστήμιο εξέτασε ευρήματα απο 250 ανθρώπους χωρισμένους σε τρεις ομάδες. Οι πρώτοι είχαν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, ενω η δεύτερη ομάδα με αυτό της BioNTech-Pfizer, τέλος η τρίτη ομάδα ήταν αυτή που είχε λάβει δόσεις και από τα δύο εμβόλια.

Οι ερευνητές σύγκριναν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τρίτη ομάδα δημιούργησε περισσότερα αντισώματα. « Όχι μονο εξετάσαμε όλους τους εμβολιασμένους πολίτες για να δούμε πόσα αντισώματα δημιούργησαν, αλλά εξέτασαμε και την δύναμη εξουδετέρωσης του ιού», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνάς. «Αυτή η εξέταση μάς δείχνει πόσο αποτελεσματικά θα αντιδράσει ο οργανισμός του πολίτη στον ιό».

Η ανάλυση των αντισωμάτων έδειξε πώς και οι δύο δόσεις του BioNTech-Pfizer, αλλά και ο συνδυασμός των δύο εμβολίων δημιουργούν δυνατότερα αντισώματα. Οι πολίτες που εμβολιάστηκαν με αυτές τις δύο επιλογές πάραξαν δέκα φορές περισσότερα αντισώματα.

Συστείνεται ο διασταυρούμενος εμβολιασμός

Ακόμα και αν οι έρευνες που συμφώνουν με την παραπάνω, πολλαπλασιαστούν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν το συνιστά. Βάση της Εκπροσώπου Margaret Harris, τα δεδομένα δεν είναι αρκετά για να παρθεί μια τέτοια απόφαση.

Έτσι και στην Γερμανία δεν χρησιμοποιείται η τακτική του διασταυρομένου εμβολιασμού όπως άλλωστε και στην χώρα μας.

Αντίθετα χώρες του εξωτερίκου όπως ο Καναδάς έχουν επιτρέψει την διεξαγωγή διασταυρούμενων εμβολιασμών. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν ακόμα σκέψεις.

Τα δύο εμβόλια χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες δημιουργίας αντισωμάτων. Το Astra-Zeneca κάνει χρήση παρόμοιου ιού, άλλα όχι του κορονοϊού. Αντίθετα το BioNTech-Pfizer χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο για τη δημιουργία αντισωμάτων. Ο επικεφαλής της έρευνας εύχεται πως με την πάροδο του χρόνου και άλλοι επιστήμονες θα ενδιαφερθούν για αυτόν τον συνδυασμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.