ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Johnson& Johnson: Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να καταστραφούν

07:45 - 16 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Johnson& Johnson: Εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να καταστραφούν
Ακατάλληλες κρίθηκαν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού, οι οποίες παρασκευάστηκαν σε εργοστάσιο στην Βαλτιμόρη στις ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Αμερικής ανακοίνωσε ότι αρκετές παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων κρίθηκαν άχρηστες λόγω πιθανής μόλυνσης. Ούτε ο Οργανισμός αλλά ούτε η κατασκευάστρια εταιρία έδωσαν τον ακριβή αριθμό των παρτίδων, τις οποίες οι ”New York Times” υπολογίζουν περίπου σε 60 εκατομμύρια.

Η εταιρία Emergent BioSolutions, η οποία κατασκευάζει το εμβόλιο με άδεια από την J&J σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή του εμβολίου με εντολή της Κυβέρνησης, αφού τα συστατικά του παρασκευάσματος αναμίχθηκαν κατά λάθος με αυτά του εμβολίου AstraZeneca. Τα εμβόλια όμως δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν.

To AstraZeneca επηρεάστηκε επίσης

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, που παράγονται στην Βαλτιμόρη, για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα πρότυπα και τις προϋποθέσεις για την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες. Ενώ ο Οργανισμός Ελέγχου έχει δώσει άδεια εξαγωγής σε 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου J&J.

Το εμβόλιο είχε δρομολογηθεί να εξαχθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες,  όμως αυτή η διαδικασία πάγωσε με την ανακάλυψη των άχρηστων δόσεων.

Ταυτόχρονα η παραγωγή του εμβολίου AstraZeneca διακόπηκε οριστικά στο εργοστάσιο αυτό, ενώ η παραγωγή αυτού της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών.

Σε αντίθεση με τα άλλα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το J&J απαιτεί μόνο μια δόση για την πλήρη δημιουργία αντισωμάτων, ενώ η παράδοση και η αποθήκευση είναι σχετικά εύκολες σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Οι ΗΠΑ το συστήνουν όλο και περισσότερο κάτι που γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη χώρα μας το σχέδιο «Γαλάζια Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς, χάρη σε αυτό το εμβόλιο.

Επιμέλεια: Άρης Πάντος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.