ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα ξαναστέλνει ανθρώπους στο διάστημα μετά από το 2016

07:55 - 16 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η Κίνα ξαναστέλνει ανθρώπους στο διάστημα μετά από το 2016
Ένα κινέζικο διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί από την έρημο Γκόμπι, μεταφέροντας τρεις άνδρες για ένα ταξίδι στο διάστημα που θα διαρκέσει τρεις μήνες. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα στείλει ανθρώπους στο διάστημα μετά από περίπου πέντε χρόνια.

Το Shenzhou-12,  που σημαίνει “Divine Vessel” (Θείο Σκάφος), είναι η τρίτη από τις 11 αποστολές που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί ο κινέζικος διαστημικός σταθμός μέχρι το 2022. Ανάμεσα τους, τέσσερις θα είναι οι αποστολές που θα συμπεριλαμβάνουν και ανθρώπους, μεταφέροντας μέχρι και 12 αστροναύτες στο διάστημα.

Οι κινέζοι αστροναύτες διατηρούν ένα χαμηλό διεθνές προφίλ. Ένα Αμερικανικός νόμος, ο οποίος απαγορεύει την NASA από κάθε σχέση με την Κίνα, σημαίνει ότι οι Κινέζοι αστροναύτες δεν έχουν επισκεφτεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, από τον οποίο έχουν περάσει πάνω από 240 άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Κίνα που προσδοκά να γίνει μία σημαντική διαστημική δύναμη μέχρι το 2030, έγινε τον Μάιο η δεύτερη χώρα που τοποθέτησε ένα ρόβερ στον Άρη, δύο χρόνια αφού προσεδάφισε το πρώτο διαστημόπλοιο στο φεγγάρι.

Σκοπεύει, επίσης, να τοποθετήσει αστροναύτες στο φεγγάρι, το οποίο είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχουν ταξιδέψει άνθρωποι. 

Το πλήρωμα του Shenzhou-12 θα ζήσει στο Tianhe ή αλλιώς “Η Αρμονία των Ουρανών” για 3 μήνες.

Οι τρεις κινέζοι αστροναύτες λογικά θα είναι o Nie Haisheng, που στα 56 του θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Κινέζος αστροναύτης που θα ταξιδέψει στο διάστημα, ο Deng Qingming και ο Ye Guangfu. Οι αρχές, όμως, συνήθως ανακοινώνουν το πλήρωμα της αποστολής λίγο πριν ή μετά την αποστολή.

Ο γηραιότερος άνθρωπος που πήγε στο διάστημα ήταν ο John Glenn, που σε ηλικία 77 ετών ταξίδεψε στο διάστημα το 1998. Είχε υπάρξει ο πρώτος Αμερικάνος που περιστράφηκε γύρω από την Γη το 1962 καθώς και γερουσιαστής στις ΗΠΑ και υποψήφιος Πρόεδρος.

Καμία γυναίκα δεν θα πάρει μέρος στην αποστολή του Shenzhou-12, αλλά αναμένεται να πάρουν μέρος σε όλες τις επόμενες αποστολές.

Δύο γυναίκες, η Liu Yang και η Wang Yaping είχαν επιλεχθεί το 2011 στην δεύτερη ομάδα της Κίνας. Η Liu ήταν η πρώτη Κινέζα γυναίκα στο διάστημα το 2012, ενώ η Wang ήταν η νεότερη το 2013.

Η Κίνα ξεκίνησε να χτίζει αυτό τον διαστημικό σταθμό τον Απρίλιο, με την εκτόξευση του Tianhe, το οποίο είναι το πρώτο και το μεγαλύτερο τμήμα του. Φέτος, σκοπεύει να στείλει ένα ρομποτικό φορτίο το οποίο θα ανεφοδιάσει το διαστημόπλοιο μαζί με τρεις αστροναύτες για μία εξάμηνη διαμονή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.