ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο: Προσφορές άνω των €142 δισ.

09:33 - 16 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ευρωπαϊκό 10ετές ομόλογο: Προσφορές άνω των €142 δισ.
Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση για το 10ετές ομόλογο το οποίο εξέδωσε χθες (15/6) η Ευρωπαϊκή Ενωση, τον πρώτο τίτλο που θα στηρίξει τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 142 δισ. ευρώ και να κινούνται μία ανάσα μακριά από το ρεκόρ των 145 δισ. ευρώ που είχε αγγίξει η ζήτηση για το πρώτο 10ετές ομόλογο το οποίο είχε εκδώσει το περασμένο φθινόπωρο η Ε.Ε υπό το πρόγραμμα SURE.

Η απόδοση για τον τίτλο λήξης Ιουλίου 2031 διαμορφώθηκε στις 2 μονάδες βάσης κάτω από το mid swap, δηλαδή κοντά στο 0,06%, ενώ αντλήθηκαν τελικά 20 δισ. ευρώ, από 10 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.

Η χθεσινή έκδοση ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδόσεων συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ έως το 2026, οι οποίες θα στηρίξουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια προς τα κράτη-μέλη, μία χωρίς προηγούμενο πράξη δημοσιονομικής αλληλεγγύης της Ε.Ε., που μπορεί να τη μεταμορφώσει στον μεγαλύτερο δανειολήπτη της Ευρώπης.

Εχει ήδη ανακοινωθεί ότι το 10ετές θα ακολουθήσουν άλλες δύο κοινοπρακτικές εκδόσεις το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου, ενώ φέτος θα εκδοθούν από την Ε.Ε. συνολικά 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα και θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα συνολικά κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε. θα φτάσουν τα 120-125 δισ. ευρώ.

Εχουν προηγηθεί οι εκδόσεις ύψους 90 δισ. ευρώ, οι οποίες χρηματοδότησαν το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, από τον περασμένο Οκτώβριο, που έχουν δώσει ήδη στην Ε.Ε. μία σημαντική παρουσία στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Επικεφαλής διαχειριστές της χθεσινής έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, DZ Bank, HSBC, IMI-Intesa Sanpaolo και Morgan Stanley, ενώ η Danske Bank και η Santander λειτούργησαν ως συν-επικεφαλής διαχειριστές. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε έχει προσλάβει συνολικά 39 τράπεζες να «τρέξουν» το σύνολο των εκδόσεών της στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.