ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο δεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός «απειλή» για τη Γερμανία

10:30 - 16 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ο δεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός «απειλή» για τη Γερμανία
Ο δεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τη Γερμανία, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χόρστ Ζέχοφερ. Ο αριθμός των εξτρεμιστών έχει αυξηθεί ραγδαία για άλλη μια φορά. Αυτή η ανάπτυξη ενισχύθηκε αρκετά και από την πανδημία.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα, τα οποία παρουσίασαν ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζέχοφερ και ο πρόεδρος του γραφείου προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάνντελβαγκ. Από την έκθεση που παρουσιάστηκε αποδείχθηκε πως το δεξιό εξτρεμιστικό φάσμα αυξήθηκε κατά 3.8%. Ενώ από το σύνολο των εξτρεμιστών το γραφείο προστασίας του Συντάγματος κρίνει σχεδόν το 40% ως «βίαιο, πρόθυμο να χρησιμοποιήσει βία ή να υποστηρίξει την βία». «Υπάρχει μια ειδική κατάσταση ασφαλείας, κάτι που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο Υπουργός.

Επιπρόσθετα για πρώτη φορά ένα υποκεφάλαιο της έκθεσης για την προστασία του συντάγματος αφορούσε και την λεγόμενη Νέα Δεξιά. Ο ομοσπονδιακός Υπουργός δήλωσε, «Προσπαθούν συνεχώς να υιοθετήσουν  δεξιές εξτρεμιστικές απόψεις και ιδέες με μια ψευδό-πνευματική επικάλυψη».

Ανάμεσα σε πολλούς πολίτες υπάρχουν και αυτοί που αυτοαποκαλούνται και ως πολίτες του Ράιχ. Πρόκειται για πολίτες που δεν αναγνωρίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία αλλά ούτε και τις δημοκρατικές τις δομές. «Γι’ αυτό συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις αρχές».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός πρόσθεσε, ότι η πανδημία συνέβαλε στην ενίσχυση της δεξιάς σκηνής. Πολλά μεγάλα ακροδεξιά εξτρεμιστικά γεγονότα ακυρώθηκαν πέρυσι, αλλά οι δεξιοί εξτρεμιστές προσπάθησαν να συνδεθούν με το αστικό φάσμα μέσω διαμαρτυριών ενάντια στα προστατευτικά μέτρα της πολιτείας. Θα μπορούσαν να βάλουν τη σφραγίδα τους στη διαμαρτυρία, "αν και ήταν σαφώς στη μειονότητα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων", δήλωσε ο Ζέρχοφερ.

Το ακροδεξιό φαινόμενο δεν είναι κάτι καινούργιο στην Γερμανία, ακόμα και σε προηγούμενα χρόνια πριν τον Κορωνοϊό τα ακροδεξιά φάσματα είχαν τεράστια δύναμη ειδικά σε πιο συντηρητικά κρατίδια της Γερμανίας. 

Επιμέλεια: Άρης Πάντος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.