ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το 2023

21:32 - 16 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το 2023
Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ενώ παράλληλα κράτησε σταθερό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει θέσει σε ισχύ.

Η κεντρική τράπεζα με ομόφωνη απόφαση άφησε τα επιτόκια στο 0 με 0,25%, όπου βρίσκεται από τον Μάρτιο του 2020 και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων με ρυθμό $120 δισ. μέχρι να σημειωθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε τις εκτιμήσεις για το ύψος του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι της τράπεζας άφησαν να εννοηθεί ότι η Fed ενδεχομένως να ξεκινήσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από το 2023.

Ειδικότερα, η Fed έστειλε «σήμα» για δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της έως το τέλος του 2023, ενώ στη συνεδρίαση του Μαρτίου είχε κάνει λόγο για αύξηση των επιτοκίων από το 2024. 

Για την πορεία του προγράμματος ομολόγων, η Fed αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της πως «θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα μέχρι να εκπληρωθούν σε σημαντικό επίπεδο οι στόχοι που έχει θέσει η τράπεζα για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αύξησε ελαφρώς τις εκτιμήσεις της για για το τρέχον έτος στο 3,4%, μια εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Μάρτιο, συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται είναι «παροδικές».

Τέλος, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναθεώρησε ανοδικά και τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 7% από 6,5% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την ανεργία, στο 4,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:16 - 16 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.