ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Στα δικαστήρια το υπουργείο Υγείας για τις μάσκες

07:21 - 18 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία: Στα δικαστήρια το υπουργείο Υγείας για τις μάσκες
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου θα παραπέμψει το Υπουργείο Υγείας στα δικαστήρια για την εσφαλμένη προμήθεια προστατευτικού υλικού μέσα στην πανδημία. Οι κύριοι ισχυρισμοί της Υπηρεσίας είναι ότι το Υπουργείο αγόρασε πολύ περισσότερες μάσκες από ότι πραγματικά χρειαζόταν.

Πριν από λίγες ημέρες η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου υπέβαλε την δεύτερη έκθεση της στο Κοινοβούλιο σχετικά με τις δαπάνες της Κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκαν στην πανδημία. Τα ευρήματα είναι αρκετά δυσάρεστα για το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία στις αρχές της πανδημίας αγοράστηκαν υπερπολλαπλάσιες προστατευτικές μάσκες FFP2 με αποτέλεσμα να δαπανηθούν πάρα πολλά χρήματα.

Η έκθεση αποκαλεί αυτό το λάθος ως «έλλειψη συστηματικού ελέγχου από τις αρχές». Ενώ από ό,τι αποδεικνύεται τα παραπανίσια τεμάχια προστατευτικών μασκών δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση.

Κόστη που θα μπορούσαν να αποφευχθούν

Συνολικά η γερμανική Κυβέρνηση προμηθεύτηκε 5,8 δισεκατομμύρια προστατευτικές μάσκες. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ποσότητα αυτή υπερβαίνει κατά 23% και την ετήσια απαίτηση 4,7 δισεκατομμυρίων μασκών πριν τον Κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές δαπανήθηκαν 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια των μασκών. Ενώ υπάρχουν και πρόσθετα κόστη 320 εκατομμυρίων ευρώ για την μεταφορά, την αποθήκευση, τους ποιοτικούς ελέγχους και τους εξωτερικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα την καθυστέρηση τεμαχίων από τους κατασκευαστές. Τα κόστη όμως θα μπορούσαν να αυξηθούν παραπάνω λόγω της τιμής διάθεσης των μασκών.

Περαιτέρω έξοδα

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποθέματα ανήλθαν σε 2,4 δισεκατομμύρια μάσκες την 1η Απριλίου του 2021. Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλά τεμάχια δεν έχουν περάσει καν τον ποιοτικό έλεγχο. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου ζήτησε από το Υπουργείο να εξετάσει την διανομή των μασκών σε πραγματικό χρόνο, ειδικά δε, καθώς μετά την ημερομηνία λήξης των προϊόντων θα υπάρξουν περεταίρω δαπάνες. Επίσης είναι ζωτικής σημασίας να εξεταστεί εάν μια φυσική αποθήκευση προστατευτικών μασκών για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν σκόπιμη για το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πανδημίας.

Παρόλα αυτά η Υπηρεσία εξέφρασε επαίνους στο Υπουργείο για την μεγάλη αφοσίωση του που βοήθησε στην αποφυγή έκτακτης ανάγκης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης την Άνοιξη του 2020.   

Επιμέλεια: Άρης Πάντος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.