ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις κάλπες οι Γάλλοι την Κυριακή- «Προθέρμανση» για Μακρόν-Λεπέν

15:12 - 19 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Στις κάλπες οι Γάλλοι την Κυριακή- «Προθέρμανση» για Μακρόν-Λεπέν
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατευθύνονται στις κάλπες την Κυριακή (20/6) για τις τοπικές εκλογές, που αποτελούν μία πρώτη «πρόβα» για τη σύγκρουση τον επόμενο χρόνο μεταξύ του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και της αρχηγού της ακροδεξιάς, Μαρί Λεπέν, στις προεδρικές εκλογές.

Η αντίδραση πολλών ψηφοφόρων, ωστόσο, παρομοιάζεται από αναλυτές με ένα τεράστιο… χασμουρητό.

Ένας συνδυασμός καλών καιρικών συνθηκών, χαλάρωσης των μέτρων και διακοπών αναμένεται να οδηγήσει την προσέλευση σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, δημιουργώντας ανησυχίες στους υποστηρικτές του Μακρόν, που φοβούνται ότι η ακανόνιστη ψηφοφορία θα μπορούσε να «χτυπήσει» το κόμμα του πιο σκληρά από αυτό της Λε Πεν.

«Όταν μοιράζουμε φυλλάδια στην αγορά, μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν εκλογές», δήλωσε ο Roland Lescure, εκπρόσωπος και βουλευτής του La République en Marche (LREM). «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά είναι αλήθεια ότι αγωνιζόμαστε για να αυξήσουμε το ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Ενώ τα πρακτορεία δημοσκοπήσεων λένε ότι η προσέλευση θα μπορούσε να φθάσει σε χαμηλό ρεκόρ 40%, τα ποσοστά στις εκλογές δε θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερα.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Le Pen και ο Macron είναι προς το παρόν ισόπαλοι στις δημοσκοπήσεις. Οι σύμμαχοι της Le Pen κερδίζουν κορυφαίες θέσεις σε τρία ισχυρά περιφερειακά συμβούλια -νίκες που θα δώσουν στο κόμμα της τα απαραίτητα κεφάλαια και της αξιοπιστία πριν από τον μεγάλο αγώνα το 2022.

Το κόμμα LREM του Macron θα μπορούσε να υποστεί ταπεινωτική ήττα, ειδικά εάν οι ψηφοφόροι εγκαταλείψουν την ψηφοφορία που, για δεκαετίες, έχει κρατήσει την ακροδεξιά μακριά από τα μεγάλα κέντρα εξουσίας.

Ο Frédéric Dabi, επικεφαλής του πρακτορείου δημοσκοπήσεων Ifop, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι «βαθύτερο».

«Οι Γάλλοι είναι εξαντλημένοι από την υγειονομική κρίση, την οικονομία, καθώς και τη συνεχή αίσθηση ανησυχίας και αβεβαιότητας για το μέλλον», είπε ο Dabi στο ραδιόφωνο της France Info.

Οι περιφερειακές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους στις 20 Ιουνίου και στις 27 Ιουνίου, με τους υποψηφίους που θα λάβουν περισσότερο από το 10% των ψήφων, να συνεχίζουν στο δεύτερο γύρο.

Για τον Macron, οι εκλογές αφορούν τον περιορισμό των ζημιών στις προεδρικές προοπτικές του. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της OpinionWay έδωσε στους υποψηφίους του μόλις το 13% των ψήφων, πολύ πίσω από το Εθνικό Μέτωπο και τους συντηρητικούς Les Républicains.

«Το κόμμα είναι μόλις τεσσάρων ετών, δεν είναι εύκολο να βρούμε τη θέση μας στο πολιτικό τοπίο. Και όλοι οι απερχόμενοι περιφερειακοί πρόεδροι έχουν βαθιές ρίζες στις περιφέρειές τους», δήλωσε ο Denis Thuriot, υποψήφιος του LREM στην περιοχή Bourgogne-Franche-Comté και πρόσθεσε: «Δεν θα ήταν αποτυχία να μην καταλάβουμε μια περιοχή. Θα εκλέξουμε περιφερειακούς συμβούλους και αυτό θα είναι για πρώτη φορά». 

Όλα τα «βλέμματα» θα στραφούν στο Hauts-de-France, το προπύργιο του Εθνικού Μετώπου, όπου το LREM κινδυνεύει να «χτυπηθεί» στον πρώτο γύρο, εάν το κόμμα λάβει λιγότερο από το 10% των ψήφων. Ο Macron έχει στείλει πέντε υπουργούς στην περιοχή για να ενισχύσουν την υποστήριξη προς το κόμμα. Οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν επίσης έναν από τους αντιπάλους του Macron, τον συντηρητικό Xavier Bertrand.

Η προσέλευση θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόβλημα για το Macron. «Βλέπουμε ότι οι ψηφοφόροι του Macron είναι λιγότερο κινητοποιημένοι από τους συντηρητικούς», δήλωσε ο Bruno Jeanbart της OpinionWay. «Η δεξιά έχει παλαιότερους υποστηρικτές που ψηφίζουν στις εκλογές και οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι φαίνεται επίσης να είναι πολύ κινητοποιημένοι».

Για να μετριάσουν την πιθανή κακή επίδοση του κόμματος, οι υποψήφιοι δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε συμμαχίες. Για παράδειγμα, στη νότια περιοχή της Προβηγκίας-Άλπεις-Κυανή Ακτή (PACA), το LREM συμμάχησε με τον τοπικό υποψήφιο για το Les Républicains, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε… φιλί του θανάτου από τον Macron.

Η Le Pen από την άλλη πλευρά έχει πολλά να κερδίσει. Την Πέμπτη (17/6) ήταν όλο χαμόγελα όταν πόζαρε με τον Thierry Mariani, έναν πρώην συντηρητικό πολιτικό από το Εθνικό Μέτωπο που τρέχει στη νότια περιοχή PACA.

Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Mariani πρόκειται να αναλάβει την περιοχή, με το 44% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αυτό θα ήταν μία μεγάλη νίκη για τη Le Pen, η οποία ελπίζει ότι μπορεί να «σπάσει» τον κύκλο των χαμηλών επιδόσεων στις εκλογές. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, η Le Pen έχασε από τον Macron με 34% των ψήφων.

Η ανάληψη της διακυβέρνησης μιας περιοχής θα ήταν συμβολική νίκη για τη Le Pen, ενώ θα έδινε επίσης στο κόμμα της την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ικανό να «τρέχει» περισσότερο από ένα τοπικό συμβούλιο. Υπεύθυνες για τη διαχείριση των μεταφορών, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, οι περιφέρειες είναι μεγάλοι καταναλωτές και έχουν προϋπολογισμούς αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν κατακλείδι, την Κυριακή το απόγευμα, οι παρατηρητές θα παρακολουθούν δύο πράγματα: πόσο καλά θα πάει η Le Pen και πόσο άσχημα ο Macron.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:32 - 19 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.