ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NASA: Η Γη «παγιδεύει» διπλάσια θερμότητα από το 2005

13:02 - 20 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
NASA: Η Γη «παγιδεύει» διπλάσια θερμότητα από το 2005
Η ποσότητα θερμότητας που «παγιδεύεται» από τη Γη έχει διπλασιαστεί από το 2005, προειδοποιεί η NASA.

Ειδικότερα, ερευνητές από τη NASA και την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση (NOAA) διαπίστωσαν σε νέα μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η «ενεργειακή ανισορροπία της Γης σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της 14ετούς περιόδου από το 2005 έως το 2019».

Ενεργειακή ανισορροπία σημαίνει πόση θερμότητα απορροφά η Γη από τον ήλιο, σε σύγκριση με το πόση «θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία» ακτινοβολεί η Γη πίσω στο διάστημα.

Ο Norman Loeb, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής της NASA, δήλωσε: «Το μέγεθος της αύξησης είναι άνευ προηγουμένου».

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανθρώπινη δραστηριότητα ως έναν από τους κύριους καταλύτες.

Η μελέτη ανέφερε ότι τα αέρια του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα «παγιδεύουν» θερμότητα στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να λιώνουν χιόνια και πάγος, τα οποία με τη σειρά τους δημιούργησαν περισσότερους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα, εμποδίζοντας έτσι τη διαφυγή της ακτινοβολίας.

Ανέφερεται επίσης ότι μια φυσική αλλαγή που συνέβη στον Ειρηνικό Ωκεανό από μια δροσερή φάση σε μια ζεστή, πιθανότατα έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά από δορυφόρους και ένα δίκτυο πλωτών εργαλείων στους ωκεανούς για να φτάσουν στα ευρήματά τους και συνέκριναν τα δεδομένα από το κάθε ένα μέσο που διέθεταν.

Ο Loeb είπε: «Δύο ανεξάρτητοι τρόποι για να εξετάσουμε τις αλλαγές στην ενεργειακή ανισορροπία της Γης είναι πραγματικά σε πολύ καλή συμφωνία, καθώς και οι δύο δείχνουν αυτήν την πολύ μεγάλη τάση, η οποία μας δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι αυτό που βλέπουμε είναι ένα πραγματικό φαινόμενο και όχι μόνο ένα οργανικό τεχνούργημα. Οι τάσεις που βρήκαμε ήταν αρκετά ανησυχητικές από κάθε άποψη». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.