ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάας-Προσφυγικό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία

18:52 - 21 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Μάας-Προσφυγικό: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία
Το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής στήριξης από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, άφησε ανοιχτό ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ενώ απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, ξεκαθαρίζοντας, βέβαια, πως δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρήματα.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη της Τουρκίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο κ. Μάας, και επεσήματε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στην Τουρκία», υποστήριξε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, ούτως ώστε να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Ο Γερμανός Υπουργός, τόνισε, επιπλέον, ότι πρέπει να υπάρξη επικαιροποίηση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης. «Παρ' όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα επωμίστηκε για μας ένα όχι αμελητέο βάρος στο Προσφυγικό. Στην χώρα αυτή ζουν περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι στην ΕΕ έχουμε συμφέρον να μετεξελιχθεί και να συνεχιστεί η Μεταναστευτική Συμφωνία με την Τουρκία».

Όσον αφορά την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο κ. Μάας είπε ότι οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα και συμπλήρωσε ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι την τελευταία φορά στο Βερολίνο έδωσαν υποσχέσεις, δεν τις τήρησαν. «Αλλά αν οι Λίβυοι θέλουν να καθορίσουν και πάλι οι ίδιοι την μοίρα της χώρας τους, τότε θα πρέπει οι ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν», είπε καταλήγοντας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.