ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανία: Νέα συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία

08:27 - 22 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Γερμανία: Νέα συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία
Το πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τα μελλοντικά κύματα μεταναστών είναι ένα ερώτημα το οποίο μένει ακόμα αναπάντητο. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναζητά κονδύλια από την ΕΕ και μια καινούρια συμφωνία με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας  διεξάγει μια νέα «εκστρατεία» για τη σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειαζόμαστε μια επικαιροποίηση σχετικά της συνεργασίας με την Τουρκία για τη μετανάστευση», δήλωσε ο πολιτικός του SPD στο "Welt". Η ΕΕ εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτήν την συμφωνία με την Άγκυρα, «Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χώρα της Τουρκίας έχει αναλάβει ένα σημαντικό μεταναστευτικό βάρος». Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο της Σύριας και των γύρω περιοχών ζουν μόνο εκεί.

Η ΕΕ διατεθειμένη να πληρώσει

Στην τελευταία προσφυγική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με περίπου έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Μάας επεσήμανε ότι σε μια νέα συμφωνία, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει περισσότερα χρήματα. «Δεν θέλω να παίζω με τους αριθμούς εκεί έξω, αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν θα λειτουργήσει χωρίς χρήματα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα θα αναλάβει δράση κατά της μη εξουσιοδοτημένης μετανάστευσης στην ΕΕ και ότι θα επιτραπεί στην Ελλάδα να στείλει πίσω πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στα νησιά του Αιγαίου. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα αναλάβει την περίθαλψη κάθε Σύριου πρόσφυγα που θα φτάνει στην Τουρκία.

Στην συνέντευξη στην εφημερίδα της “Welt” ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την σημαντικότητα της Λιβύης στην συμφωνία, καθώς πολλοί αφρικανοί μετανάστες  ξεκινούν την επικίνδυνη διαφυγή τους από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη από την χώρα.

Ο Μάας κατηγορεί Ρωσία και Τουρκία για τη Λιβύη

Ο υπουργός κατηγόρησε τώρα τις ξένες δυνάμεις που ασχολούνται με τη Λιβύη ότι έσπασαν την συμφωνία τους για το ζήτημα της απόσυρσης στρατευμάτων. «Όσοι συμφώνησαν να αποσυρθούν την τελευταία φορά στο Βερολίνο δεν επέμειναν σε αυτό", παραπονέθηκε. "Εάν οι Λιβύοι πρόκειται να καθορίσουν ξανά τη μοίρα της χώρας τους, τότε οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν», δήλωσε ο Μάας

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.