ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μενού της Συνόδου Κορυφής: Οδηγός...αισιοδοξίας, Όρμπαν, Πούτιν και Ερντογάν

08:40 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Το μενού της Συνόδου Κορυφής: Οδηγός...αισιοδοξίας, Όρμπαν, Πούτιν και Ερντογάν
Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά σήμερα (24/6) στις Βρυξέλλες δεν χαρακτηρίζεται "δύσκολη" από τους αξιωματούχους, ωστόσο, έχει κι αυτή τις ιδιαιτερότητές της.

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ, στόχος της ΕΕ είναι να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη συγκεκριμένη σύνοδο σχετικά με την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ  αυτήν την εβδομάδα φιλοδοξεί βασικά να προβάλλει τις φωτεινότερες προοπτικές για την Ευρώπη έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά.
 
Οι ηγέτες θα δεσμευτούν να αποκαταστήσουν την ελεύθερη κυκλοφορία και τα ταξίδια, παρά την εξάπλωση πιο μεταδοτικών παραλλαγών.

Θα χαιρετίσουν την πρόοδο στην ανάπτυξη του Ταμείο Ανάκαμψης και την προοπτική μιας «ισχυρής, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάκαμψης».

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα θέματα που ενδεχομένως να φέρουν αναταράξεις.

Το σύνθημα της ΕΕ, «ενωμένη στην πολυμορφία», μπορεί να δοκιμαστεί απόψε, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει με τα εχθρικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Όρμπαν στην Ουγγαρία απέναντι στην LGBTQ κοινότητα.

Από την ενημέρωση διπλωμάτων πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών προκύπτει έντονη δυσαρέσκεια και τονίζεται ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει ξεπεράσει τα όρια.

Εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις, ενδεχομένως να υπάρξουν σκληρές αποφάσεις εναντίον της Ουγγαρίας και όπως επισημαίνουν οι διπλωμάτες μπορεί η σύνοδος... να μείνει αξέχαστη.

Δεν είναι, όμως, μόνο ο Όρμπαν. Είναι και η αιφνιδιαστική για πολλούς πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας να προτείνουν τη σύγκληση συνάντησης κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, για να επιλυθούν οι διαφορές με τη Ρωσία.

Τέλος, βέβαια σημαντική έκταση αναμένεται να λάβει και η συζήτηση σχετικά με την αποστολή δισεκατομμυρίων επιπλέον κεφαλαίων στην Τουρκία για να κρατηθούν οι πρόσφυγες μακριά από την Ευρώπη.

Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα και την Ελλάδα, που ναι μεν θέλει να κρατήσει θετική στάση, αλλά από την άλλη μεριά θέλει και να επισημάνει ότι στο παρελθόν η Τουρκία δεν έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της. Η Ελλάδα αναμένεται να ταχθεί υπέρ της χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, αλλά όχι του προϋπολογισμού της Τουρκίας. Επίσης, αναμένεται να ζητηθούν δικλείδες ασφαλείας, καθώς τώρα η Τουρκία έχει αλλάξει τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο και έχει υποσχεθεί ένα ήσυχο καλοκαίρι, ωστόσο, αυτό θα πρέπει πρώτα να το δούμε στην πράξη.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.