ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CPT: Εκθεση-κόλαφος για τις Γαλλικές φυλακές!

13:25 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
CPT: Εκθεση-κόλαφος για τις Γαλλικές φυλακές!
Με δύο εκθέσεις της, που δίνονται σήμερα (24/6) στη δημοσιότητα, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), διαπιστώνει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις Γαλλικές φυλακές, υπερπληθυσμό κρατουμένων και έλλειψη σε κρεβάτια, για ψυχικά ασθενείς κρατούμενους.

Η πρώτη έκθεση, που βασίζεται στα ευρήματα επίσκεψης της Επιτροπής στη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2019, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις υλικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά ιδρύματα, υπερπληθυσμό των φυλακών καθώς και για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν άτομα.

Όσον αφορά τα αστυνομικά ιδρύματα, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν ανέφεραν σωματική κακομεταχείριση, αρκετά άτομα ανέφεραν ότι είχαν ξυλοδαρθεί σκόπιμα κατά τη σύλληψή τους ή σε αστυνομικές εγκαταστάσεις. Αναφέρθηκαν επίσης κατηγορίες για προσβολές, συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής ή ομοφοβικής φύσης, καθώς και απειλές με όπλο.

Σε γενικές γραμμές, η CPT ανησυχεί εξαιρετικά για τις υλικές συνθήκες κράτησης σε ορισμένα από τα αστυνομικά τμήματα που επισκέφτηκε.

Όσον αφορά τις φυλακές, από το 1991 η CPT σημείωσε ότι οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, με ποσοστά πληρότητας άνω του 200% σε ορισμένες εγκαταστάσεις. Τη στιγμή της επίσκεψης, σχεδόν 1.500 κρατούμενοι κοιμόταν σε στρώματα στο πάτωμα.

Η CPT καλεί τις γαλλικές αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι κάθε κρατούμενος έχει ένα κρεβάτι και τουλάχιστον 4 m² χώρου διαβίωσης σε ένα συλλογικό κελί, για να υιοθετήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακισμένων και για την πρόληψη της βίας μεταξύ των κρατουμένων.

Όσον αφορά τις υλικές συνθήκες (συνθήκες φυλάκισης, δραστηριότητες που προσφέρονται), η CPT σημειώνει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των εγκαταστάσεων που επισκέφτηκαν. Στις πειθαρχικές μονάδες και τις μονάδες απομόνωσης, τα κελιά ήταν συχνά ελάχιστα μονωμένα και δεν είχαν φυσικό φως και οι αυλές άσκησης ήταν πολύ μικρές και λιγότερο εξοπλισμένες

Η επιτροπή εξακολουθεί να ανησυχεί για την τοποθέτηση των κρατουμένων σε απομόνωση για παρατεταμένες περιόδους, μερικές φορές υπερβαίνοντας αρκετά χρόνια, λόγω του αντίκτυπου της στην ψυχική υγεία.

Η CPT θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές να παραμένουν υπό κράτηση στη φυλακή, λόγω έλλειψης μεταφοράς σε επαρκείς εγκαταστάσεις φροντίδας.

Επιπλέον, η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για άλλη μια φορά για το γεγονός ότι η μεταφορά και η φροντίδα των κρατουμένων σε νοσοκομεία εξακολουθεί να γίνεται συχνά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες: σχεδόν συστηματική χρήση δεσμών και συχνή παρουσία προσωπικού συνοδείας κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Όσον αφορά την ψυχιατρική, η CPT επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Cadillac όπου η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με τους οποίους μίλησε η αντιπροσωπεία θεώρησε ότι αντιμετωπίστηκαν σωστά από το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, παρά την έλλειψη χρόνου και διαθεσιμότητας. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός ασθενών παραπονέθηκε ότι είχε υποβληθεί σε καταχρηστική γλώσσα, καθώς και υπερβολική χρήση βίας, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια συγκράτησης ή τοποθέτησης σε απομόνωση, προκειμένου να ελεγχθεί ένας ταλαιπωρημένος ασθενής. Οι υλικές συνθήκες διαβίωσης στην εγκατάσταση ήταν εξαιρετικά διαφορετικές ανάλογα με τη μονάδα, με την πιο ερειπωμένη προσφορά ελάχιστης ή καθόλου ιδιωτικότητας για τους ασθενείς, ιδιαίτερα για ξεκούραση ή πλύσιμο.

Οι κλειστοί γενικοί ψυχιατρικοί θάλαμοι υπέφεραν από έλλειψη κρεβατιών και τακτικό υπερπληθυσμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η CPT επισκέφθηκε 12 ιδρύματα επιβολής του νόμου (αστυνομία και χωροφυλακή), τέσσερις φυλακές (Bordeaux-Gradignan, Lille-Sequedin, Maubeuge και Vendin-le-Vieil), ένα μεγάλο ίδρυμα ψυχιατρικής περίθαλψης (ιατροδικαστική μονάδα του Cadillac Νοσοκομείο).

Στην δεύτερη έκθεση της Επιτροπής, που βασίζεται σε μια ad hoc επίσκεψη τον Ιούλιο του 2020 σε εγκαταστάσεις κράτησης στο Στρασβούργο (φυλακή, δικαστήριο, νοσοκομείο, Κέντρο Διοικητικής Κράτησης Geispolsheim, αστυνομικά κεντρικά γραφεία του Στρασβούργου, αστυνομικό τμήμα Haguenau, ταξιαρχίες χωροφυλακής), σχετικά με τον αντίκτυπο των υγειονομικών μέτρων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας Covid-19, διαπιστώνεται ότι, ναι μεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του προσωπικού και των ατόμων που στερούνται της ελευθερίας τους, αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τη φροντίδα που παρέχεται σε αυτούς.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.