ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΣτΕ προς Τουρκία: Μην «στιγματίζετε» τους ΛΟΑΤΚΙ

12:42 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΣτΕ προς Τουρκία: Μην «στιγματίζετε» τους ΛΟΑΤΚΙ
Με σημερινή (24/6)της επιστολή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλεί τις αρχές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ορίζονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σταματήσουν τον στιγματισμό των ΛΟΑΤΙ και να υποστηρίξουν ελευθερίες συνάθροισης, σύνδεσης και έκφρασης.

Στην επιστολή εκφράζεται η ανησυχία για το γεγονός ότι, οι κοινότητες των ΛΟΑΤΙ έχουν εμποδισθεί να ασκήσουν το δικαίωμά τους, για ειρηνική συγκέντρωση λόγω σαρωτικών περιορισμών σε εκδηλώσεις LGBTI, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων υπερηφάνειας, που οι τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα έχουν καταστείλει με την πάροδο των ετών.

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να υπερασπιστούν το δικαίωμα των ΛΟΑΤΙ για ειρηνική συγκένγτρωση, καταργώντας τις απαγορεύσεις για εκδηλώσεις LGBTI και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πορισμάτων υπερηφάνειας», τόνισε η Επίτροπος.

Η Επίτροπος σημειώνει περαιτέρω ότι, μια σειρά περιορισμών στις δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια στο όνομα της αντιτρομοκρατίας έχουν επίσης επηρεάσει αρνητικά το έργο των ΛΟΑΤΙ οργανώσεων.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι, η χρήση δικαστικών διαδικασιών για τη σιωπή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ΜΚΟ και των δικηγόρων και τον περιορισμό του ακτιβισμού της κοινωνίας των πολιτών, στην Τουρκία, συνεχίζεται και ότι έχει επηρεάσει όλο και περισσότερο εκείνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ άτομα.

Τέλος, η Επίτροπος ανησυχεί για την ορατή άνοδο της ρητορικής μίσους και τη διάδοση ομοφοβικών αφηγήσεων από ορισμένους πολιτικούς και διαμορφωτές γνώμης στην Τουρκία και για την ατιμωρησία για εγκλήματα μίσους. «Καλώ τις αρχές να αντιστρέψουν αυτές τις αρνητικές τάσεις και να διασφαλίσουν την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ στην Τουρκία», κατέληξε η Επίτροπος.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.