ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετάλλαξη Delta plus: Μη μας πιάνει πανικός, λένε επιστήμονες

13:06 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Μετάλλαξη Delta plus: Μη μας πιάνει πανικός, λένε επιστήμονες
Ενώ η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μετάλλαξη Delta, στην Ινδία έχει εντοπιστεί μία... μετάλλαξη της μετάλλαξης.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας λέει ότι μελέτες έδειξαν ότι η λεγόμενη μετάλλαξη Delta plus - επίσης γνωστή ως AY.1 - εξαπλώνεται πιο εύκολα, συνδέεται πιο εύκολα στα κύτταρα των πνευμόνων και είναι δυνητικά ανθεκτική στη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, μια ισχυρή ενδοφλέβια έγχυση αντισωμάτων για την εξουδετέρωση του ιού.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι η παραλλαγή Delta plus, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο, εντοπίστηκε σε περίπου 40 δείγματα από έξι περιοχές σε τρεις πολιτείες - Μαχαράστρα, Κεράλα και Μαντγιά Πραντές. Τουλάχιστον 16 από αυτά τα δείγματα βρέθηκαν στη Μαχαράστρα, ένα από τα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

Το Delta plus έχει επίσης βρεθεί σε εννέα άλλες χώρες - ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ, Ρωσία και Κίνα - σε σύγκριση με το αρχικό εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Delta, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί σε 80 χώρες.

Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς και οι περισσότερες αλλαγές είναι ασήμαντες. Μερικές αλλαγές βλάπτουν ακόμη και τον ιό. Αλλά άλλες μπορούν να κάνουν την ασθένεια πιο μολυσματική ή απειλητική - και αυτές οι μεταλλάξεις τείνουν να κυριαρχούν.

Ωστόσο, κορυφαίοι ιολόγοι αμφισβήτησαν την επισήμανση του Delta plus ως μετάλλαξη ανησυχίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η παραλλαγή είναι πιο μολυσματική ή πως οδήγησε σε πιο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

"Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό περί ανησυχίας", δήλωσε η Δρ Gagandeep Kang, ιολόγος και η πρώτη Ινδή γυναίκα που εκλέχθηκε μέλος του Βασιλικού Συλλόγου του Λονδίνου.

"Χρειάζονται βιολογικές και κλινικές πληροφορίες για να εξετάσει κανείς εάν είναι πραγματικά μια παραλλαγή ανησυχίας."

Αυτό σημαίνει ότι η Ινδία χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να προσδιορίσει εάν η παραλλαγή εξουδετερώνεται από αντισώματα που δημιουργούνται από τα διαθέσιμα εμβόλια ή από μόλυνση από άλλη παραλλαγή του κορονοϊού.

Επίσης, απαιτούνται εκτεταμένα δεδομένα σχετικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας, τις διαγνωστικές αποτυχίες - τεστ που δεν εντοπίζουν την μετάλλαξη - και εάν η παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

"Πρέπει να μελετήσετε μερικές εκατοντάδες ασθενείς που είναι άρρωστοι με αυτήν την πάθηση και την συγκεκριμένη παραλλαγή και να μάθετε εάν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μεγαλύτερης ασθένειας από την προγονική παραλλαγή", δήλωσε η Δρ Kang.

Η παραλλαγή Delta plus περιέχει μια πρόσθετη μετάλλαξη που ονομάζεται K417N στην αύξηση του κορονοϊού, η οποία βρέθηκε στις παραλλαγές Beta και Gamma, που βρέθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα (το Beta συνδέθηκε με αυξημένη νοσηλεία και θανάτους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος λοιμώξεων της Νότιας Αφρικής , ενώ το Gamma εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ μεταδοτικό).

Ακόμα και με 166 παραδείγματα Delta plus που μοιράστηκαν στο GISAID, μια παγκόσμια ανοιχτή βάση δεδομένων κοινής χρήσης, "δεν έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιο επικίνδυνο από το αρχικό Delta", σύμφωνα με τον Δρ Jeremy Kamil, ιολόγο στο Κέντρο Επιστημών Υγείας στο Σρέβεπορτ στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.

"Το Delta plus μπορεί να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στο να μολύνει και να εξαπλώνεται μεταξύ ατόμων που είχαν προηγουμένως μολυνθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή που είχαν ασθενή ή ελλιπή ανοσία από το εμβόλιο”, μου είπε ο Δρ Kamil.

"Θα παρέμενα ήρεμος. Δεν νομίζω ότι η Ινδία ή οποιοσδήποτε άλλος στον κόσμο έχει κυκλοφορήσει ή συσσωρεύσει αρκετά δεδομένα για να διακρίνει τον κίνδυνο από το λεγόμενο Delta plus ως πιο επικίνδυνο ή ανησυχητικό από την αρχική παραλλαγή του Delta."

Ο Δρ Anurag Agarwal, διευθυντής του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής και Ολοκληρωμένης Βιολογίας CSIR με έδρα το Δελχί (IGIB), ένα από τα 28 ινδικά εργαστήρια που εμπλέκονται στην αλληλούχιση γονιδιώματος, δήλωσε ότι "όλες οι γενεαλογίες της παραλλαγής Delta είναι παραλλαγές ανησυχίας", οπότε δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη η επισήμανση του Delta plus ως τέτοια.

"Δεν έχουμε δείκτες έως τώρα για να δείξουμε ότι το Delta plus πρέπει να προκαλεί ανησυχία ή πανικό για τη δημόσια υγεία. Δεν βλέπουμε τίποτα ανησυχητικό ακόμη. Το παρακολουθούμε προσεκτικά και ενισχύουμε όλα τα μέτρα δημόσιας υγείας", είπε.

Ο Δρ Kamil είπε ότι η κυβέρνηση στην Ινδία "θα προτιμούσε να αντιδράσει υπερβολικά τώρα από το να φανεί απροετοίμαστη αργότερα, όπως συνέβη με την παραλλαγή του Delta".

Οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι η Ινδία έχασε την μπάλα και δεν ανέλυσε αρκετά δείγματα για την παραλλαγή, πράγμα που προκάλεσε μια τεράστια δεύτερη αύξηση στις μολύνσεις Covid στην Ινδία τον Απρίλιο και τον Μάιο.

"Δεν ανησυχώ υπερβολικά. Αλλά είναι σωστό να παρακολουθούμε την παραλλαγή."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.