ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρέμβαση Μέρκελ-Μακρόν για τον τουρισμό με... αιχμές για την Ελλάδα

21:42 - 24 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Παρέμβαση Μέρκελ-Μακρόν για τον τουρισμό με... αιχμές για την Ελλάδα
Αιχμές για χώρες όπως η Ελλάδα, που η οικονομία τους βασίζεται πολύ στον τουρισμό άφησαν στην πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μέρκελ και Μακρόν θεωρούν πως οι επιλογές της Ελλάδας και άλλων χωρών που στηρίζονται στον τουρισμό, για... χαλαρή υποδοχή ταξιδιωτών δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος καυτηρίασαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι γίνονται αποδεκτοί χωρίς άλλες προϋποθέσεις πολίτες από τρίτες χώρες που είναι εμβολιασμένοι με εμβόλια, που δεν έχουν εγκριθεί από την ΕΕ, όπως το ρωσικό και το κινέζικο.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μέρκελ είπε πως χώρες όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με Sputnik, παρόλο που δεν έχει εγκριθεί από την ρυθμιστική αρχή του μπλοκ και είναι ασαφές εάν αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Δέλτα.
 
Η Μέρκελ πρόσθεσε πως οι επισκέπτες αυτοί σε πολλές περιπτώσεις μετακινούνται ελεύθερα εντός ΕΕ.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε τη Μέρκελ και εισηγήθηκε απαγόρευση εισόδου  από χώρες όπου η δέλτα παραλλαγή της ασθένειας είναι ανεξέλεγκτη, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Η Μέρκελ είχε προηγουμένως αφήσει να εννοηθεί πως θα η Γερμανία θα επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα ζητήσει το ίδιο από όλες τις χώρες της ΕΕ.
 
Να σημειωθεί πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος δεν επιβάλλουν καραντίνα σε κανέναν τουρίστα, ενώ αποδέχονται και ταξιδιώτες εμβολιασμένους με το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, γεγονός που φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη σε δύσκολη θέση στη Σύνοδο.
 
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χρονιάς και έχει μπει ο πήχης ψηλά, στο 50% των εσόδων του 2019. Οι καθυστερήσεις στις αφίξεις από τη Βρετανία, λόγω των εκεί περιορισμών, έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα και η προσπάθεια αντίδρασης από τους ισχυρούς της ΕΕ, δημιουργεί επιπλέον πονοκεφάλους. Ασφαλώς, όμως, ο έλεγχος της πανδημίας προέχει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας του 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
 
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.