ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον Ντερ Λάιεν:Βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία-Aπογοητευτική πρόοδος με Κύπρο

15:51 - 25 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, όπως σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι υπάρχει «λίγη ή καθόλου πρόοδος όσον αφορά στην Κύπρο».

Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «συνολικά οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, υπάρχει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κι αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης αλλά από την άλλη πλευρά ακόμη βλέπουμε λίγη ή καθόλου πρόοδο αναφορικά με την Κύπρο κι αυτό είναι απογοητευτικό».

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός για διάθεση επιπλέον 3 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία μέχρι το 2024. «Αυτά θα έρθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και θα εστιάσουν στην κοινωνικοοικονομική στήριξη των προσφύγων» δήλωσε.

Παράλληλα, η Κομισιόν θα δώσει 2,2 δις ευρώ μέχρι το 2024 για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και στον Λίβανο, συμπλήρωσε η ίδια.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας περίπου το 60% των ενηλίκων της ΕΕ θα έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου, ενώ το 40% θα είναι πλήρως εμβολιασμένο. Επιπλέον, εξέφρασε ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα. «Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση» επεσήμανε, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Κλείνοντας, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι ο ουγγρικός νόμος, είναι εναντίον των αξιών της ΕΕ, αναφέροντας ότι η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν «έντονη» και «ειλικρινής».

«Ήταν μία προσωπική και συναισθηματική συζήτηση» γιατί έχει να κάνει με τη ζωή των ανθρώπων, είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.