ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple Daily: Έκλεισε η φιλοδημοκρατική εφημερίδα εξαιτίας της κυβερνητικής λογοκρισίας

19:42 - 26 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Apple Daily: Έκλεισε η φιλοδημοκρατική εφημερίδα εξαιτίας της κυβερνητικής λογοκρισίας
Μετά από 26 χρόνια, η εφημερίδα Apple Daily έκλεισε, στον απόηχο του αμφιλεγόμενου νόμου περί εθνικής ασφάλειας, που έχει επιβάλλει η Κίνα και τον οποίο στηρίζει η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, παρά την καταρρακτώδη βροχή, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας, καθώς τυπωνόταν σε ένα εκατομμύριο αντίτυπα το τελευταίο φύλλο.

Η Apple Daily έπεσε θύμα του νέου νόμου περί εθνικής ασφαλείας που ψήφισε η Κίνα, με τους δημοσιογράφους της να κατηγορούνται για παραβίασή του. Οι κατηγορίες οδήγησαν σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της, μια εξέλιξη που θεωρείται πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου, υπό την πίεση του Πεκίνου.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι ο νόμος ποινικοποιεί τις «ανατρεπτικές» πράξεις, αλλά οι επικριτές του λένε ότι αυτό σιωπά την όποια διαφορετική φωνή. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μετά από μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2019, σε μερικές από τις οποίες ακολούθησαν σκηνές βίας.

Οι αρχές στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ λένε ότι ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί ευρέως σε διεθνές επίπεδο ήταν απαραίτητος για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (23/6) σταμάτησε και η λειτουργία της ιστοσελίδας, ενώ το πρωί της Πέμπτης ουρές σχηματίστηκαν στα περίπτερα της πόλης από ανθρώπους που περίμεναν το τελευταίο φύλλο. Παρά το γεγονός ότι το τιράζ ήταν δέκα φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο, έως τις 10 το πρωί σε πολλά σημεία πώλησης είχαν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα αντίτυπα.

{https://twitter.com/ktse852/status/1407758465678811137}

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αφορούσε το κλείσιμό της, και λέγεται πως συντάχθηκε αφού πρώτα οι διευθυντές έριξαν μια ματιά έξω από τα παράθυρα: «Πικρός αποχαιρετισμός από τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ μέσα στη βροχή», σημείωνε.

Σύμφωνα με τις αρχές, από το 2019 η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει περί τα 30 άρθρα που καλούν τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο. Ο ιδρυτής της εφημερίδας, Τζίμι Λάι, ο οποίος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν, βρίσκεται ήδη υπό κράτηση για παραβιάσεις του νόμου εθνικής ασφαλείας.

«Υπάρχουν πολύ έντονες ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στην πόλη», δήλωσε ο επικεφαλής της δημοσιογραφικής ένωσης του Χονγκ Κονγκ, Ρόνσον Τσαν. Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι στο Χονγκ Κονγκ η ελευθερία του λόγου γίνεται μεν σεβαστή, αλλά δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε ότι «Ο λαός του Χονγκ Κονγκ έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του Τύπου», ενώ κατήγγειλε τις επιθέσεις του Πεκίνου σε «δημοκρατικούς θεσμούς» στην πρώην βρετανική αποικία.

Όπως σημείωσε, το κλείσιμο της εφημερίδας σηματοδοτεί την «κλιμάκωση της καταστολής από το Πεκίνο», προτρέποντας την Κίνα να σταματήσει να στοχεύει τον ανεξάρτητο Τύπο και να αποφυλακίσει δημοσιογράφους και στελέχη μέσων ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 26 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.