ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΕΣ-ΟΗΕ:Καταδικάζουν τους φόνους μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία

11:20 - 27 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
ΔΕΕΣ-ΟΗΕ:Καταδικάζουν τους φόνους μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) καταδίκασε το Σάββατο (26/6) τη σφαγή τριών εργαζομένων της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας.

Οι επιθέσεις αυτού του είδους υπονομεύουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή όπου χρειάζεται απελπιστικά να διανεμηθεί επειγόντως, υπογράμμισε η ΔΕΕΣ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις δολοφονίες, τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτη και φρικιαστική παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ έκανε έγκληση να «βρεθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες» και εξέφρασε «αλληλεγγύη στους εταίρους μας» οι οποίοι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» για να «ανακουφίσουν τον λαό της Τιγκράι».

Η 35χρονη Ισπανίδα Μαρία Ερνάντες, συντονίστρια της οργάνωσης, ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών και οι δύο, Αιθίοπες πολίτες, βοηθός συντονιστής και οδηγός της ΜΚΟ, εντοπίστηκαν νεκροί σε μικρή απόσταση από το αυτοκίνητό τους μία ημέρα αφού χάθηκε κάθε επαφή μαζί τους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Το βράδυ της Παρασκευής ο ομοσπονδιακός στρατό της Αιθιοπίας δήλωσε ότι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης, ωστόσο, ανέφερε μέσω Twitter ότι δολοφονήθηκαν από κυβερνητικούς στρατιώτες που υποχωρούσαν, στους οποίους επέρριψε την ευθύνη για τις δολοφονίες έξι αμάχων σε κοντινό καταυλισμό εκτοπισμένων.

Η επαλήθευση οποιασδήποτε εκδοχής στην εμπόλεμη περιοχή από ανεξάρτητες πηγές είναι πρακτικά αδύνατη.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες αλλά και γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Με τους τελευταίους φόνους που σημειώθηκαν, τουλάχιστον 12 μέλη ΜΚΟ έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η σύρραξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.