ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπαρακτικές» συνθήκες σε κέντρο κράτησης παιδιών μεταναστών των ΗΠΑ

11:39 - 27 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
«Σπαρακτικές» συνθήκες σε κέντρο κράτησης παιδιών μεταναστών των ΗΠΑ
Σε ένα κέντρο κράτησης στα σύνορα των ΗΠΑ στην έρημο του Τέξας, παιδιά μεταναστών ζουν σε ανησυχητικές συνθήκες. Οι υγεονομικές συνθήκες είναι κακές, τα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα, ενώ υπάρχουν και αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης. Το BBC παρουσίασε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ.

Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ έχουν δει μια τεράστια αύξηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική. Η βία, οι φυσικές καταστροφές και ο οικονομικός αλληλοσπαραγμός που σχετίζονται με την πανδημία είναι μερικοί από τους λόγους της εισροής, λένε οι ειδικοί.

Ορισμένοι έχουν επίσης ισχυριστεί ότι η αντίληψη μιας πιο «χαλαρής» διοίκησης υπό τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν συνέβαλε στην κρίση, αν και ο Λευκός Οίκος παρότρυνε τους μετανάστες να μην ταξιδέψουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Το στρατόπεδο με τις σκηνές στη στρατιωτική βάση του Fort Bliss στο Ελ Πάσο του Τέξας, είναι το προσωρινό σπίτι για πάνω από 2.000 εφήβους που έχουν περάσει μόνοι τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και τώρα περιμένουν την επανένωση με την οικογένεια τους στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα από την έρευνα του BBC περιλαμβάνουν ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση, ξεσπάσματα Covid και ψειρών, παιδιά που περιμένουν ώρες για ιατρική φροντίδα, έλλειψη καθαρών ρούχων και πεινασμένα παιδιά που τους σερβίρονται άψητα κρέατα.

Το BBC έχει μιλήσει με τους υπαλλήλους του στρατοπέδου για αυτές τις συνθήκες και έχει δει φωτογραφίες και βίντεο που βγήκαν στα κρυφά από το προσωπικό. 

Οι συνθήκες και το «Covid City»

Το στρατόπεδο Fort Bliss αποτελείται από τουλάχιστον 12 σκηνές, μερικές από τις οποίες φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά κάθε φορά. Τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στις σκηνές, βγαίνοντας για μία ή δύο ώρες αναψυχής, ή για να περιμένουν στην ουρά με εκατοντάδες άλλα παιδιά για ένα γεύμα.

Το προσωπικό είπε στο BBC ότι το φαγητό ήταν συνήθως βρώσιμο, αλλά ένας 15χρονος που τώρα απελευθερώθηκε είπε ότι τρέφονταν με άψητο κρέας. "Μερικές φορές το κοτόπουλο είχε αίμα, το κρέας ήταν πολύ κόκκινο. Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την πείνα μας και το φάγαμε, αλλά αρρωστήσαμε από αυτό."

Ορισμένες σκηνές έχουν επίσης τοποθετηθεί για να φιλοξενήσουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών παιδιών - τα παιδιά το ονόμασαν «Covid city».

«Εκατοντάδες παιδιά έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα για την Covid-19», είπε ένας υπάλληλος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος επειδή απαγορεύεται στο προσωπικό να μιλήσει για το στρατόπεδο.

Εκτός από την Covid, έχουν αναφερθεί κρούσματα γρίπης και στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας από το άνοιγμα του στρατοπέδου στα τέλη του Μαρτίου.

Και ορισμένα παιδιά που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα έχουν παραμεληθεί.

Σε μια μυστική καταγραφή μιας συνάντησης προσωπικού τον Μάιο που δόθηκε στο BBC, ένας υπάλληλος μίλησε για ένα παιδί που έβηχε αίμα και χρειαζόταν επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Ο 15χρονος που μίλησε στο BBC απελευθερώθηκε τον περασμένο μήνα μετά από 38 ημέρες κράτησης. Είπε ότι κόλλησε τον κορονοϊό αμέσως μετά την άφιξή του στο στρατόπεδο και αρρώστησε σοβαρά. Αφού ανάρρωσε, στάλθηκε πίσω για να μείνει σε μια γεμάτη σκηνή και αρρώστησε πάλι.

«Όταν πήγαμε να ζητήσουμε φάρμακο, μας έριχναν βρώμικα βλέμματα και πάντα γελούσαν μεταξύ τους», δήλωσε για μερικούς εργαζομένους του στρατοπέδου το αγόρι, το οποίο προτίμησε να παραμείνει σε καθεστώς ανωνυμίας. 

"Οι ψείρες είναι ανεξέλεγκτες", είπε ένας υπάλληλος στο BBC. "Και μια από τις σημαντικότερες ελλείψεις ήταν τα κιτ για τις ψείρες." Το προσωπικό είπε ότι μια σκηνή περίπου 800 κοριτσιών κλειδώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω ψειρών.

Φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν λαθραία από την εγκατάσταση από το προσωπικό και δόθηκαν στο BBC, δείχνουν σειρές από ασταθείς κουκέτες, σε απόσταση εκατοστών η μία από την άλλη, που εκτείνονται σε μεγάλες σειρές μέσα στις τεράστιες σκηνές.

"Νομίζω ότι ο συνωστισμός είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι ασθένειες έχουν εξαπλωθεί", δήλωσε ένας υπάλληλος.

Άγριες αμμοθύελλες σαρώνουν επίσης την έρημο Chihuahuan όπου βρίσκεται το στρατόπεδο.

"Ολόκληρη η σκηνή αρχίζει να τρέμει, μερικές από τις σκηνές ανοίγουν και η άμμος σπρώχνεται μέσα. Πρέπει κυριολεκτικά να προστατέψεις ολόκληρο το σώμα σου από την άμμο", είπε μια γυναίκα υπάλληλος που μίλησε επίσης ανώνυμα.

«Μέχρι το τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι καλυμμένοι από σκόνη από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα», πρόσθεσε. Το προσωπικό είπε στο BBC ότι προσφέρονται ντους, αλλά πολλά παιδιά δεν θέλουν να τα κάνουν επειδή δεν έχουν καθαρές ενδυμασίες.

Υπάρχει έλλειψη εσώρουχων, άλλων ειδών ένδυσης και παπουτσιών στο στρατόπεδο, σύμφωνα με τους υπαλλήλους.

"Είναι θλιβερό να ακούμε τις ιστορίες τους και να τα βλέπουμε πολύ σαφώς να υποφέρουν και να ακούμε τι; ίδιες καταγγελίες ξανά και ξανά για πράγματα που θα μπορούσαν να διορθωθούν τόσο εύκολα", δήλωσε ένας υπάλληλος.

Τι λένε οι αρχές;

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS), το οποίο απασχολεί ιδιώτες εργολάβους για να διευκολύνει τη διοίκηση του στρατοπέδου, λέει ότι δεσμεύεται για διαφάνεια, αλλά στο BBC αρνήθηκε η πρόσβαση στο στρατόπεδο.

Το HHS δεν απάντησε στους συγκεκριμένους ισχυρισμούς παραμέλησης στο Fort Bliss που αποκαλύφθηκαν από το BBC, αλλά είπε σε μια δημόσια δήλωση ότι "παρέχει τα απαιτούμενα πρότυπα φροντίδας για τα παιδιά, όπως καθαρά και άνετα καταλύματα ύπνου, γεύματα, προϊόντα περιποίησης, πλυντήρια, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες ".

Αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης

Υπάρχουν αναφορές πως το προσωπικό κακοποιεί σεξουαλικά παιδιά στο στρατόπεδο Fort Bliss. Σε μια συνάντηση εκπαιδευσης των εργαζομένων του στρατοπέδου, η οποία καταγράφηκε κρυφά από ένα μέλος του προσωπικού και κοινοποιήθηκε στο BBC, ένας υπάλληλος εξέφρασε ανησυχία για το ζήτημα.

"Έχουμε ήδη πιάσει το προσωπικό με ανηλίκους", είπε.

Ένας άλλος υπάλληλος είπε στο BBC ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) είχε μιλήσει στο προσωπικό για έναν βιασμό.

"Το DHS ανέφερε ότι υπήρχε βιασμός - δίνουν στα κορίτσια τεστ εγκυμοσύνης", είπε. «Και άκουσα την άλλη νύχτα ότι ένας άλλος εργολάβος πιάστηκε σε μια σκηνή των αγοριών να κάνει πράγματα μαζί του».

Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα παιδιά;

Πολλά από τα παιδιά στο Fort Bliss γίνονται σοβαρά καταθλιπτικά, σύμφωνα με το προσωπικό, που λένε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυτοτραυματισμού παιδιών.

"Νόμιζα ότι δεν θα έβγαινα από εκεί, ότι δεν θα έβλεπα ξανά την οικογένειά μου", είπε ο 15χρονος που μίλησε στο BBC, γεμάτος συγκίνηση.

«Μερικές φορές, και τη νύχτα, κλαίγαμε. Στη χειρότερη στιγμή ήμουν σχεδόν στο σημείο να αυτοκτονήσω», είπε.

Το προσωπικό ανέλαβε τους κινδύνους να μιλήσει και να αποκαλύψει τις συνθήκες που κρατούν τα παιδιά στο Fort Bliss.

Η κατάσταση περίπου 12.000 άλλων παιδιών στις εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης του HHS που διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη.

Γιατί τόσα πολλά παιδιά πέρασαν τα σύνορα μόνα τους;

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στις ΗΠΑ φέτος, σύμφωνα με την αμερικανική τελωνειακή και συνοριακή περιπολία - σχεδόν διπλάσιος αριθμός από ό,τι πέρυσι.

Πολλοί ενήλικες απελάθηκαν λόγω ενός κανόνα δημόσιας υγείας που τέθηκε σε εφαρμογή στην εποχή του Τραμπ. Αλλά τα περισσότερα παιδιά υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχουν επιτραπεί να μείνουν. Αυτά τα παιδιά προέρχονται κυρίως από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα ή το Ελ Σαλβαδόρ.

Περίπου το 80% των παιδιών μεταναστών που καταλήγουν μόνα στις ΗΠΑ έχουν συγγενείς στη χώρα, αλλά το σύστημα αποτυγχάνει να τους επανενώσει γρήγορα.

Νωρίτερα φέτος, το HHS δημιούργησε ένα σύστημα στρατοπέδων έκτακτης ανάγκης - το Fort Bliss είναι ένα από αυτά - για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στις εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται τα αμερικανικά τελωνεία και η συνοριακή περιπολία.

Επί του παρόντος, τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 31 ημέρες στα στρατόπεδα HHS, αριθμός που έχει μειωθεί από τις 40 ημέρες στην αρχή της διοίκησης Μπάιντεν τον Ιανουάριο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.