ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυνατό ράλι στη Wall Street

00:02 - 30 Αυγ 2007 | Ειδήσεις
Οι αγοραστές «έπιασαν» δουλειά στην αμεριακνική αγορά και οι δείκτες σημείωσαν σημαντικά κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση μετά την κατακόρυφη πτώση της Τρίτης. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν ήταν υπερβολικές, και η αγορά ήταν αναμενόμενο να ανακάμψει.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,90% στις 13.289,29 μονάδες, ο Nasdaq κατά 2,50% στις 2.563,16 μονάδες και ο S&P 500 κατά 2,19% στις 1.463,76 μονάδες.

Και οι 10 βιομηχανικοί κλάδοι του S&P 500 ενισχύθηκαν, ενώ και οι 443 εταιρείες μέλη σημείωσαν κέρδη.

Θετικά συνέβαλαν στο αγοραστικό «κύμα» οι φήμες ότι η Federal Reserve μπορεί να μειώσει ακόμα κατά 50 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στην επόμενη συνάντησή της στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο 4% από τη Fed, λόγω της επιβραδυνόμενης αμερικανικής οικονομίας προβλέπει ο Πρόεδρος της International Strategy and Investment Group Edward Hyman.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου, η «βουτιά» της αγοράς κατοικίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 χρόνων συμβάλλει στην αποδυνάμωση της οικονομίας, μετά την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο του 2006.

Δεδομένης της πρόσφατης πιστωτικής κρίσης, η οποία είχε αντίκτυπο και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θεωρείται πολύ πιθανό για τη FED να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην προσεχή συνάντηση των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες στην αγορά και είναι ώρα να τις εκμεταλλευτούν οι επενδυτές.

Τα σκήπτρα της ανόδου κράτησαν η Apple εν μέσω φημών ότι λανσάρει νέο μοντέλο του iPod και η Seagate Technology, μετά την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Apple αναμένεται να παρουσιάσει νέα μοντέλα του iPod media player στις 5 Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη η Seagate, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια σκληρών δίσκων, κατέγραψε σημαντικά κέρδη καθώς οι πωλήσεις τη ενισχύθηκαν αρκετά από την αυξημένη ζήτηση λόγω της έναρξης της σχολικής περιόδου.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου κοντά στα 74 δολάρια ανά βαρέλι οδήγησε υψηλότερα τη μετοχή της Exxon Mobil αλλά και των υπόλοιπων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου.

Στα μάκρο της ημέρας μείωση κατά 4% σημείωσαν οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το επιτόκιο στα δάνεια διάρκειας ενός έτους έχει ενισχυθεί σε ιστορικά υψηλά.Ο σχετικός δείκτης που παρακολουθεί τις αιτήσεις υποχώρησε στις 615,2 από 641,1 μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται, και οι όροι δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Σε θετικό έδαφος και η Ευρώπη

Ανέκαμψαν οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά το ανοδικό άνοιγμα της Wall, από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραφαν τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων .

Ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,49% στις 6,132.20 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,84% στις 5,520.02 μονάδες ενώ ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,12% στις 7,439.18 μονάδες. Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στις 11 από τις 18 δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Η μετοχή της Accor κατεγραψε σημαντικά κέρδη μετά και τα υπερδιπλάσια κέρδη που ανακοίνωσε για τον πρώτο εξάμηνο του 2007.

Η μετοχή της Saipem ενισχύθηκε καθώς η UBS προχώρησε σε αύξηση της σύστασής της σημειώνοντας ότι παραμένει φθηνή.

Με θετικό έδαφος και η Gaz de France της οποίας τα κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Κατά τα πρώτα λεπτά των συνεδριάσεων, νευρικότητα προκάλεσε στους επενδυτές η ανακοίνωση της Standard & Poor's ότι ένα βρετανικό hedge fund ενδέχεται να προχωρήσει, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική, σε ρευστοποίηση 6 δισ. δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία, λόγω των εκτιμήσεων ότι η κρίση στην πιστωτική αγορά θα πλήξει τα οικονομικά αποτελέσματα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.