ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράκ: Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας

15:21 - 28 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ιράκ: Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μούσταφα αλ-Καζίμι, κατήγγειλε τις αμερικανικές επιθέσεις εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, αναφέροντας πως πρόκειται για μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Επαναλαμβάνουμε την άρνησή μας να δούμε το Ιράκ ως έδαφος για την τακτοποίηση λογαριασμών και είμαστε προσηλωμένοι στο δίκαίωμά μας να εμποδίσουμε να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως πεδίο επιθέσεων και αντιποίνων», συμπλήρωσε ο Καζίμι σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, ενώ έκανε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή (27/6), ο στρατός των ΗΠΑ, «κατά διαταγή» του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έπληξε παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στα σύνορα Ιράκ – Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε μέλη τους σύμφωνα με μια ΜΚΟ, σε αντίποινα για τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων με UAV’s εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αμερικανικών εγκαταστάσεων στην ιρακινή επικράτεια.

«Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τα πλήγματα είχαν στο στόχαστρο επιχειρησιακές εγκαταστάσεις και αποθήκες όπλων σε δύο τοποθεσίες στη Συρία και σε μία τοποθεσία στο Ιράκ, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει τη βάση της στο Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 28 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.