ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία:Αύξηση 18% στην οικονομική παραγωγή το β' τρίμηνο του 2021

16:52 - 28 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η οικονομική παραγωγή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 18% το β’ τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ανέφερε τη Δευτέρα (28/6) ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

«Έχουμε μια εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε ο Σάντσεθ και συμπλήρωσε: «Στο τρίμηνο που ολοκληρώνεται, το ΑΕΠ θα είναι αυξημένο κατά 18%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους».

Η ετήσια σύγκριση, βέβαια, γίνεται με μια περίοδο κατά την οποία η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επλήγη σφόδρα λόγω των εκτεταμένων lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού, που οδήγησαν σε μείωση της οικονομικής παραγωγής κατά 21,6%.

Κι αυτό διότι οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας έπληξαν έντονα την τουριστική βιομηχανία της χώρας, που αντιπροσώπευε περίπου το 12% της οικονομίας πριν την πανδημία, ενώ οδήγησε σε μείωση και της εργοστασιακή δραστηριότητα αλλά και την ιδιωτική κατανάλωση.

Στο σύνολό του, το προηγούμενο έτος, το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 10,8%.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ισπανική κυβέρνηση σημειώνει ότι η ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 1,6% και 1,7%, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.

Μάλιστα, για το σύνολο του έτους, η Τράπεζα της Ισπανίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 6,2%, ενώ η επίσημη πρόβλεψη της κυβέρνησης κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, η οποία συνδέεται με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αλλά και την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.