ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στο 1,9%

13:56 - 30 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ευρωζώνη: Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στο 1,9%
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, πριν από την αναμενόμενη κίνηση πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ όσο πλησιάζει το φθινόπωρο, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,9% τον Ιούνιο από το 2% τον Μάιο, όπως περιέγραφαν οι εκτιμήσεις και όπως ήταν ο στόχος της ΕΚΤ για «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%».

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει επιταχυνθεί φέτος, κάτι που συμβαίνει κυρίως λόγω αστάθμιτων παραγόντων, όπως η αύξηση των πετρελαϊκών τιμών, η αύξηση της φορολόγησης στη Γερμανία και οι επιπτώσεις της πανδημίας, όπως αποδίδονται στατιστικά.

Πρόκειται για παράγοντες που θα συνεχίσουν να οδηγούν υψηλότερα τον πληθωρισμό, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει το 2,5% προς το τέλος του έτους.

Αυτό δημιουργεί μια επικοινωνιακή πρόκληση για την Τράπεζα, η οποία βλέπει τον πληθωρισμό να ξεπερνά τον στόχο από το 2003. Βέβαια, η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν είναι ένα επίπεδο πληθωρισμού που να απαιτεί απάντηση, και, άρα, το κόστος δανεισμού θα παραμείνει χαμηλό για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός (που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και φρέσκων τροφίμων), διατηρήθηκε σταθερός, όπως αναμενόταν, στο 0,9%.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 30 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.