ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία

14:22 - 30 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης προτεραιότητα για την παγκόσμια οικονομία
Η πανδημία COVID-19 έχει επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαρθρωτικές αδυναμίες στον εταιρικό τομέα και στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ. Χωρίς μια αποτελεσματική πολιτική απάντηση, ο αριθμός των εταιρειών με χαμηλή κεφαλαιοποίηση και χαμηλής απόδοσης πιθανότατα θα αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλός, ενώ ένα αυξανόμενο ποσό παραγωγικών πόρων θα δεσμευτεί σε μη βιώσιμες εταιρείες, μειώνοντας τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι μετά την πανδημία θα απαιτηθούν σημαντικοί χρηματοοικονομικοί πόροι για επενδύσεις τόσο για την υποστήριξη της ανάκαμψης από την κρίση COVID-19 όσο και για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε πιθανά μελλοντικά σοκ. Η ενίσχυση των πολιτικών και πλαισίων εταιρικής διακυβέρνησης θα βοηθήσει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις νέες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στο κεφάλαιο που χρειάζονται.

«Η καλή εταιρική διακυβέρνηση και οι λειτουργικές κεφαλαιαγορές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης των οικονομιών μας που βγαίνουν από την κρίση COVID-19», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, ξεκινώντας την έκθεση στη Ρώμη με τον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας και Οικονομικά, Ντάνιελ Φράνκο. «Βοηθούν επίσης να καταστήσουν τον επιχειρηματικό τομέα πιο δυναμικό, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό σε πιθανά μελλοντικά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών κινδύνων. Η παγκόσμια εμβέλεια και αναθεώρηση των Αρχών Εταιρικής Διακυβέρνησης G20 / ΟΟΣΑ θα είναι σημαντική για την επίτευξη αυτών των στόχων. "

Η αγορά ομολόγων εξακολούθησε να αποτελεί σημαντική πηγή κεφαλαίου για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2020, οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες εξέδωσαν ιστορικό χρέος 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ο όγκος των εκκρεμών χρεών εταιρικών ομολόγων έφτασε σε ένα υψηλό όλων των εποχών σε πραγματικούς όρους περίπου 15 τρισ. USD στο τέλος του 2020

Η ποιότητα του ανεξόφλητου αποθέματος εταιρικού χρέους μειώνεται. Μεταξύ 2018 και 2020, το τμήμα των ομολόγων με ονομαστική τιμή BBB - η χαμηλότερη βαθμολογία επενδυτικού βαθμού - αντιπροσώπευε το 52% της έκδοσης επενδυτικού βαθμού. Μεταξύ 2000 και 2007, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 39%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το χρέος έχει συσσωρευτεί κυρίως σε επιχειρήσεις με χαμηλότερη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους.

Ενώ το χρηματιστήριο παρείχε ρεκόρ χρηματικών κεφαλαίων σε καθιερωμένες εταιρείες το 2020, δεν παρείχε επαρκή υποστήριξη σε νέες εταιρείες. Από το 2005, περισσότερες από 30.000 εταιρείες έχουν διαγραφεί από τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, που αντιστοιχούν στο 75% όλων των εισηγμένων εταιρειών σήμερα. Αυτές οι διαγραφές δεν αντιστοιχίστηκαν με νέες καταχωρίσεις, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των εισηγμένων εταιρειών. Ως αποτέλεσμα, σημαντικά λιγότερες εταιρείες χρησιμοποιούν δημόσιες αγορές μετοχών και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν το 2020 διατέθηκαν σε λιγότερες και μεγαλύτερες εταιρείες.

Ένα ισχυρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης είναι απαραίτητο για μια εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κρίσης, η έκθεση επισημαίνει τέσσερις προτεραιότητες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:

  • Προσαρμογή του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις αδυναμίες που αποκαλύπτονται από την πανδημία, όπως η διαχείριση της υγείας, της αλυσίδας εφοδιασμού και των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την ποιότητα του ελέγχου, αυξημένη συγκέντρωση ιδιοκτησίας και περίπλοκες δομές ομίλου εταιρειών.
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε αγορές μετοχών για υγιείς επιχειρήσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ισολογισμού των βιώσιμων εταιρειών και στην εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων που είναι απαραίτητα για μια βιώσιμη ανάκαμψη και μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.
  • Βελτίωση της διαχείρισης των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβευτικών κινδύνων, ιδίως με την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πλαισίων για την παραγωγή συνεπούς, συγκρίσιμης και αξιόπιστης αποκάλυψης σχετικά με το κλίμα.
  • Βεβαίωση ότι τα πλαίσια αφερεγγυότητας υποστηρίζουν την αποκατάσταση και την ανθεκτικότητα. Τα κατάλληλα καθεστώτα αφερεγγυότητας που είναι συνεκτικά μεταξύ των δικαιοδοσιών θα είναι απαραίτητα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.