ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Covid-19: Οι τελευταίες μελέτες για τις πιο ασφαλείς μάσκες

18:44 - 30 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Covid-19: Οι τελευταίες μελέτες για τις πιο ασφαλείς μάσκες
Το να φοράς μάσκα υψηλής ποιότητας γνωστή ως FFP3 μπορεί να παρέχει έως και 100% προστασία.

Αντίθετα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα το προσωπικό που φοράει τυπικές χειρουργικές μάσκες να κολλήσει τον ιό.

Τα επαγγελματικά σωματεία κάνουν εδώ και πολύ καιρό εκστρατείες στη Βρετανία για να δοθεί στο προσωπικό καλύτερος εξοπλισμός ατομικής προστασίας.

Για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, τα νοσοκομεία ακολουθούσαν την εθνική καθοδήγηση που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να φορούν χειρουργικές μάσκες, εκτός από μερικές περιορισμένες περιπτώσεις.

Αν και ανθεκτικές στα υγρά, αυτές οι μάσκες είναι σχετικά αδύναμες και χαλαρές και δεν προορίζονται για τον έλεγχο των μολυσματικών αερολυμάτων - μικροσκοπικά σωματίδια ιών που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και τώρα είναι ευρέως αποδεκτά ως πηγή μόλυνσης του κορονοϊού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το προσωπικό που φροντίζει Covid ασθενείς σε "κόκκινους" θαλάμους αντιμετώπιζε κίνδυνο που ήταν έως και 47 φορές υψηλότερος από εκείνους σε "πράσινους" ή μη-Covid θαλάμους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Mark Ferris, ειδικός στην επαγγελματική υγεία στα νοσοκομεία, δήλωσε ότι το προσωπικό κολλούσε Covid παρά το ότι έκανε ό,τι τους ζητήθηκε όσον αφορά τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Έτσι, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας άρχισε να χτυπά τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διευθυντές στο Cambridge αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την προστασία στους “κόκκινους θαλάμους”.

"Το μόνο που τους έμενε να δοκιμάσουν που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ήταν οι FFP3 και το έκαναν", δήλωσε ο Δρ Ferris.

Οι μάσκες FFP3 έχουν στενή εφαρμογή και είναι ειδικά σχεδιασμένες για να φιλτράρουν τα αερολύματα.

Μεγάλη επιρροή

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν αυτήν την κίνηση, το ποσοστό μολύνσεων μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στους κόκκινους θαλάμους μειώθηκε θεαματικά, πέφτοντας γρήγορα στο επίπεδο που βίωσε το προσωπικό των πράσινων θαλάμων όπου δεν υπήρχαν ασθενείς με Covid.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "τα περιστατικά που αποδόθηκαν σε έκθεση με τον θάλαμο μειώθηκαν σημαντικά, με τους αναπνευστήρες FFP3 να παρέχουν 31-100% προστασία (και πιθανότατα 100%) έναντι λοίμωξης από ασθενείς με Covid-19".

Οι τυχόν υπολειπόμενες περιπτώσεις πιθανόν να προκλήθηκαν από εξάπλωση μεταξύ της κοινότητας και όχι στο νοσοκομείο.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ανθεκτικές σε υγρά χειρουργικές μάσκες ήταν «ανεπαρκείς» για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Δρ Mike Weekes, του Cambridge University NHS Hospitals Foundation Trust, ο οποίος επίσης εργάστηκε για τη μελέτη, δήλωσε ότι το έργο δίνει "κάποια πραγματικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι μάσκες FFP3 είναι πραγματικά αποτελεσματικές και πιο αποτελεσματικές από τις χειρουργικές μάσκες".

Πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι είναι μια σχετικά μικρή μελέτη σε ένα μόνο ταμείο και έτσι πρέπει να δούμε αυτά τα ευρήματα να επαναλαμβάνονται αλλού.

"Ωστόσο, δεδομένης της διαφοράς που έχουμε δει στα αποτελέσματα, ως ένα είδος αρχής της προφύλαξης, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι να αλλάξουμε τη χρήση μάσκας FFP3 για όποιον φροντίζει ασθενείς με κορονοϊό."

Η καμπάνια εντείνεται

Η περίθαλψη του Κέιμπριτζ είναι μεταξύ των 17 στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι γνωστό ότι αποφάσισαν να αναβαθμίσουν το PPE ανεξάρτητα από την εθνική πολιτική.

Η έκκληση για να εκδοθούν μάσκες FFP3 ευρύτερα ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια απαίτηση της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, του Royal College of Nursing (RCN) και πολλών άλλων επαγγελματικών φορέων.

Έκαναν επανειλημμένα έκκληση για υψηλότερα πρότυπα προστασίας για να αντιμετωπίσουν την απειλή της εξάπλωσης της νόσου μέσω του αέρα, πιο πρόσφατα σε συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων υγείας στις αρχές του μήνα.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον νέο υπουργό Υγείας Sajid Javid, η ομάδα συμβούλων και γιατρών της Fresh Air NHS, αναφέρει ότι η νέα μελέτη παρέχει ακόμη περισσότερα στοιχεία για τους λόγους που η πολιτική πρέπει να αλλάξει.

"Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αυτό που ελπίζουμε ότι είναι ένα" κύμα εξόδου ", μαζί με το να προσπαθεί να μειώσει το τεράστιο καθυστερημένο υπόλοιπο εργασίας ενώ αντιμετωπίζει αναπόφευκτη ασθένεια και απομόνωση του προσωπικού", έγραψε η ομάδα.

Λέει επίσης ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν πλέον αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό μετά τις ελλείψεις των πρώτων ημερών της πανδημίας και ότι παρόλο που οι μάσκες FFP3 είναι λιγότερο άνετες από τις χειρουργικές, οι έρευνες δείχνουν ότι το προσωπικό προτιμά γενικά υψηλότερο επίπεδο προστασίας.

Ο Rose Gallagher, ο επικεφαλής του RCN για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, καλωσόρισε επίσης την έρευνα, λέγοντας στο BBC: "Αυτή η σημαντική μελέτη προσθέτει ακόμη περισσότερο βάρος στη συνεχιζόμενη έκκληση του RCN να προστατευτεί καλύτερα το νοσηλευτικό προσωπικό από τον Covid-19 και να τους δοθεί πρόσβαση στα υψηλότερα επίπεδα προστατευτικού αναπνευστικού εξοπλισμού όποτε το χρειάζονται.

«Βλέπουμε ακόμη περιπτώσεις Covid-19, ακόμη και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, και είναι ζωτικής σημασίας το προσωπικό να προστατεύεται πλήρως και δεν υπάρχουν προσπάθειες για περιορισμό ή μείωση των μέτρων για περαιτέρω μείωση του κινδύνου μόλυνσης».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας είπε ότι η καθοδήγηση σχετικά με τα πρότυπα ΜΑΠ επικαιροποιείται τακτικά ώστε να αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

"Η ασφάλεια του προσωπικού του NHS και της κοινωνικής μέριμνας ήταν πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουμε PPE για την προστασία αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

"Τα αναδυόμενα αποδεικτικά στοιχεία και δεδομένα παρακολουθούνται συνεχώς και επανεξετάζονται και οι οδηγίες θα τροποποιηθούν αναλόγως, εάν χρειάζεται."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.