ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανία: Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στο ΔΝΤ

15:44 - 01 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ουκρανία: Νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στο ΔΝΤ
Σε αναβάθμιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας προέβη την Τετάρτη (30/6) η ηγεσία της Ουκρανίας, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει περισσότερες πιστώσεις από το ΔΝΤ.

Την απόφαση έλαβαν χθες οι Ουκρανοί βουλευτές, καθώς ενέκριναν τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία ούτως ώστε να ενισχύσουν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και να διευρύνουν τις κανονιστικές της εξουσίες. Η σχετική νομοθετική μεταρρύθμιση αποτελούσε όρο που είχε θέσει το ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση περισσότερων δόσεων στο πλαίσιο του πενταετούς δανείου ύψους πέντε δισ. ευρώ που έχει συνάψει με το Κίεβο.

Το σχετικό νομοσχέδιο επικυρώθηκε μεν από το κοινοβούλιο της χώρας, αλλά πρέπει να υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο για να τεθεί σε ισχύ. Το εν λόγω δάνειο είχε «παγώσει»  από το 2020 και η εκταμίευση των δόσεών του έχει καθυστερήσει, επειδή το ΔΝΤ έχει εκφράσει επιφυλάξεις, τόσο για τη ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας όσο και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πατάξει τη διαφθορά. Αιτία στάθηκε η παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας που κατήγγειλε ότι υπέστη πολιτικές πιέσεις αλλά και η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας που ανέτρεψε ορισμένα μέτρα κατά της διαφθοράς.

Το νέο νομοσχέδιο που καθορίζει τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας αλλά και πτυχές της λειτουργίας των τραπεζών αποκλείει τη δυνατότητα κυβερνητικών μελών να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας με συμβουλευτική ψηφοφορία.

Σημαντική, επίσης, είναι και η μεταβολή που επέρχεται τώρα για την αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών επικεφαλής σε έξι, από πέντε στους οποίους ανερχόταν έως σήμερα. 

Το νομοσχέδιο αναφέρει, επιπλέον, με σαφήνεια τις υποχρεώσεις που θα έχουν τα εποπτικά συμβούλια των εμπορικών τραπεζών και δίνει στην κεντρική τράπεζα μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες, στη φήμη και τις οικονομικές καταστάσεις των κυριότερων ιδιοκτητών των τραπεζών, των συνδεδεμένων μερών και των κορυφαίων διευθυντών.

Με τον τρόπο αυτό, η κεντρική τράπεζα θα έχει από εδώ και πέρα τη δύναμη να απαιτήσει αλλαγές των μελών των εποπτικών συμβουλίων και των ανώτατων στελεχών των τραπεζών όταν κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα. Σημειώνεται ότι το 2015-2017 η Ουκρανία έκλεισε τα δύο τρίτα των τραπεζών οι οποίες θεωρήθηκαν αφερέγγυες λόγω του επικίνδυνου μη διαφανούς δανεισμού τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εθνικοποίησε τη μεγαλύτερη τράπεζα –PrivatBank– της χώρας, η οποία είχε κεφαλαιακό κενό άνω των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.