ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο-Στήριξη από 130 χώρες

19:39 - 01 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ιστορική συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο-Στήριξη από 130 χώρες
Μετά από δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, 130 χώρες συμφώνησαν τελικά να στηρίξουν την πρόταση των ΗΠΑ για την επιβολή ενός ελάχιστου παγκόσμιου εταιρικού φόρου 15%. Εννιά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιρλανδία και η Ουγγαρία, αντιτάχθηκαν στην πρόταση.

Την πρόταση στήριξαν όλες οι χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γαλλίας. Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία στις 9 Ιουλίου. 

Πολλά σημεία της συμφωνίας, όπως οι πιθανές εξαιρέσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τη μεταποίηση, έμειναν εκτός του τρέχοντος συμφώνου και θα οριστικοποιηθούν ως τον Οκτώβριο. 

«Ένα λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής μαζί με τα εναπομείναντα ζητήματα θα οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο του 2021» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν 130 από τις 139 χώρες που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος συντόνισε τις συνομιλίες, ανακοίνωσε ότι ένα παγκόσμιος εταιρικός φόρος 15% θα απέφερε επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον $150 δισ.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες για το πού θα φορολογούνται οι μεγάλες πολυεθνικές θα μετατοπίσουν το δικαίωμα φορολόγησης κερδών ύψους $100 δισ. στις χώρες όπου δημιουργούνται τα κέρδη αυτά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.