ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν

09:44 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Οι αμερικανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν
Αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την κύρια στρατιωτική τους βάση στο Αφγανιστάν την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ταλιμπάν που προβλέπει την απόσυρση όλων των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη χώρα έπειτα από έναν πόλεμο δύο δεκαετιών.

"Όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες και τα μέλη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ έχουν εγκαταλείψει την αεροπορική βάση Bagram", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ στο Reuters, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Η αεροπορική βάση Bagram, βρίσκεται περίπου 60 χλμ. (40 μίλια) βόρεια της Καμπούλ, και η απόσυρση των δυνάμεων συμβολίζει το τέλος της αποστολής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Η βάση παραδίδεται στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της αντιμετωπίζουν έναν αυξανόμενο πόλεμο με τους Ταλιμπάν και τα ερωτήματα περιστρέφονται για τις προοπτικές τους.

Ένας Αφγανός αξιωματούχος είπε ότι η βάση θα παραδοθεί επισήμως στην κυβέρνηση σε τελετή το Σάββατο.

Ο κορυφαίος διοικητής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν "διατηρεί ακόμη όλες τις δυνατότητες και τις αρχές για την προστασία της δύναμης" που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, την Καμπούλ. Δύο άλλοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αυτή την εβδομάδα η πλειοψηφία των στρατιωτικών των ΗΠΑ πιθανότατα θα είχε φύγει έως τις 4 Ιουλίου, με μια υπολειπόμενη δύναμη να προστατεύσει την πρεσβεία.

Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Αφγανό ομόλογό του, Ασίφ Γκάνι, ότι «οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν το μέλλον τους, τι θέλουν».

Ο Γκάνι είπε ότι η δουλειά του ήταν τώρα να "διαχειριστεί τις συνέπειες" της αποχώρησης από τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση των ΗΠΑ επιτεύχθηκε υπό τη διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:01 - 02 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.