ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Economist: Μόνο κατά το ήμισυ η επιστροφή στην κανονικότητα

11:47 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Economist: Μόνο κατά το ήμισυ η επιστροφή στην κανονικότητα
Μόλις κατά το ήμισυ φαίνεται να έχει επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ υπάρχει αρκετός ακόμη δρόμος να διανυσουμε, έως ότου τα πράγματα επιστρέψουν στην προ πανδημίας κατάστασή τους. Αυτό προκύπτει από το Δείκτη Κανονικότητας (Normalcy Index) που καταρτίζει το βρετανικό περιοδικό «Economist», με στόχο να δώσει μία σφαιρική εικόνα για το πόσο φυσιολογικά εξελίσσονται τα πράγματα σε επίπεδα όπως αυτό της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών.

Εκκινώντας από το 100 πριν την πανδημία (πλήρης κανονικότητα), ο δείκτης έπεσε στο 80 τον Μάρτιο του 2020, υποχώρησε στη συνέχεια στο 35 (το χαμηλότερο επίπεδό του) καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε παγκοσμίως, ενώ από πέρυσι τον Ιούλιο κυμαίνεται γύρω στο 60.

Σήμερα βρίσκεται στο 66 (παγκόσμιος μέσος όρος), κάτι που υποδεικνύει ότι έχει ανακτηθεί το μισό χαμένο έδαφος από άποψη επιστροφής στην κανονικότητα.

Οι ΗΠΑ έχουν δείκτη 73, η Ευρωπαϊκή Ένωση 71 και η Αυστραλία 70. Πιο κοντά στην κανονικότητα βρίσκονται κατά σειρά το Χονγκ Κονγκ (96,3), η Νέα Ζηλανδία (87,8), το Πακιστάν (84,4), η Νιγηρία (84,1) και η Ουκρανία (83,6). Το Ισραήλ, που θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα προχωρημένο πρόγραμμα εμβολιασμών, αξιολογείται στην ένατη θέση με 80,4.

economist-1.png

Ο Δείκτης Κανονικότητας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, βασίζεται, ως επί το πλείστον, σε τρεις άξονες δραστηριότητας: Τα ταξίδια-μετακινήσεις, τον ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και την εμπορική δραστηριότητα. Ο Δείκτης αναλύει στοιχεία από 50 χώρες που καλύπτουν το 76% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ (η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται σε αυτές).

Οι επιμέρους υποδείκτες δείχνουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα παγκοσμίως έχει επιτευχθεί σχεδόν πλήρως σε σχέση με την ελευθερία εξόδου από το σπίτι (δείκτης 95) και ακολουθούν η κανονικότητα στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων (91), στην εργασία στο γραφείο (80) και στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς (80).

Στον αντίποδα, υστέρηση παρατηρείται στις πτήσεις (29), στις επισκέψεις σε κινηματογράφους-θέατρα (23) και πάνω από όλα στην παρακολούθηση αθλητικών αγώνων (17). Όπως επισημαίνεται, σήμερα πετούν στους ουρανούς μόνο το 30% των αεροπλάνων που πέταγαν το 2019, ενώ οι θεατές στους αθλητικούς αγώνες κάθε είδους δεν ξεπερνούν το 20% κατά μέσο όρο εκείνων προ πανδημίας. Βέβαια, όσο αυξάνεται ο αριθμός των εμβολιαζόμενων αναμένεται ότι αυτά τα ποσοστά θα αυξηθούν σημαντικά. Από την άλλη, οι δημόσιες μεταφορές στις πόλεις βρίσκονται σήμερα περίπου στο 80% του προπανδημικού επιπέδου τους, ενώ η χρήση ΙΧ στο 73%.

Παράλληλα, παρατηρούνται ιδιαίτερες διαφορές από χώρα σε χώρα όσον αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα και σε ποιους τομείς περισσότερο, χωρίς πάντως αυτές οι αποκλίσεις να είναι δυνατόν να ερμηνευθούν πάντα από το πόσο προχωρημένο είναι το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κάθε χώρα, καθώς υπεισέρχονται προφανώς και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, όσο περισσότερους θανάτους λόγω Covid-19 είχε μία χώρα στο παρελθόν ή όσο αυστηρότερο lockdown, τόσο χάνει «πόντους», όσον αφορά την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που οφείλεται και σε ψυχολογικά αίτια.

Τα εμβόλια, τέλος, παίζουν σημαντικό ρόλο για να την επιστροφή στην κανονικότητα, στον βαθμό, όμως, που όντως έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος για να προλάβουν να μειώσουν αισθητά τις νοσηλείες και τους θανάτους. Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο όλες οι δραστηριότητες θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κανονικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:51 - 02 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.