ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται νέα «ψηφιακή εισφορά» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

22:56 - 02 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Έρχεται νέα «ψηφιακή εισφορά» για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
Η ψηφιακή εισφορά, που θα προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, θα εφαρμοστεί σε εκατοντάδες εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων είναι ευρωπαϊκές, όπως υπογράμμισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η κ. Βεστάγκερ καλωσόρισε τη συμφωνία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που επετεύχθη την Πέμπτη σχετικά με την υιοθέτηση ελάχιστου παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή ύψους 15%. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει στη δική της ψηφιακή εισφορά, χωρίς να αναφέρει πόσο θα είναι αυτή.

Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι αν καταφέρει η ΕΕ να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την εισφορά αυτή, τότε μερικές από τις εταιρείες που πληρώνουν πολύ λίγο ή τίποτα σε φόρους σήμερα, θα συνεισφέρουν στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται.

Είπε ότι αυτή η εισφορά έχει διαφορετικούς στόχους από τη φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ και το πεδίο εφαρμογής της είναι «πολύ ευρύτερο, και είναι μια εισφορά κι όχι φόρος».

«Ενώ η συμφωνία του ΟΟΣΑ αφορά τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, αυτό αφορά πολύ περισσότερες εταιρείες» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι ο φόρος θα αφορά κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες εταιρείες θα επηρεαστούν ή το μέγεθος της εισφοράς.

Η Επιτροπή έχει επαναπρογραμματίσει την ημερομηνία για τι σχετικές ανακοινώσεις 20 Ιουλίου από τις 14 Ιουλίου, η οποία ενδέχεται να αλλάξει και πάλι, ανέφερε πηγή της Επιτροπής στο Reuters.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.