ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κόσμος σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Κύριο

08:19 - 03 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ο κόσμος σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Η Γερμανία θα πρέπει να αρχίσει να σέβεται περισσότερο την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και να σταματήσει να κάνει κήρυγμα παριστάνοντας ότι τα ξέρει όλα. Αυτή είναι η άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που μοιάζει να... "καταλαβαίνει" τους "αντάρτες" της ΕΕ. Ο άλλοτε σκληρός με το Νότο, τώρα υπερασπίζεται τη... διαφορετικότητα της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και λοιπών υπερ-συντηρητικών δυνάμεων

“Γιατί πιστεύουν οι Γερμανοί ότι μπορούν να διδάξουν στους Πολωνούς τι είναι η δημοκρατία” είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και στη συνέχεια εκθείασε “το κουράγιο και την επιμονή” των κατοίκων της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως είπε, αν δεν υπήρχαν οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι, τότε “τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει”, αναφερόμενος στο τέλος του κουμμουνισμού στην Ευρώπη, στην επανένωση της Γερμανίας και στις δεκαετίες ειρήνης και ευημερίας από τότε.

“Είναι απόλυτα αποδεκτό να έχουμε διαφορές στις απόψεις μας. Όταν συναντάω τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας πάντα του λέω ακριβώς τι πιστεύω ότι κάνει λάθος”. Στο τέλος, εξαρτάται από τα δικαστήρια της Ευρώπης να αποφασίσουν που θα μπουν τα όρια, ακόμα και στη Γερμανία, πρόσθεσε.

Η Κεντρική Ευρώπη κατακρίνεται καθώς περιφρονεί κάποιους δημοκρατικούς κανόνες, επιτίθεται στη κοινότητα LGBTQ+  και γενικότερα υπονομεύει την προοδευτική εικόνα που προσπαθεί η ΕΕ να προβάλλει στον κόσμο.

Ο Σόιμπλε πιστεύει ότι ο διαχωρισμός της Ανατολικής με την Δυτική Ευρώπη αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέλλον της ΕΕ.

“Πρέπει να αλλάξουμε την συμπεριφορά που επικρατεί στην Ευρώπη που όλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους” είπε ο Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε παλαιότερα ήταν υπεύθυνος για οικονομικές αμέλειες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από μία δεκαετία, που παραλίγο να οδηγήσουν στην κατάρρευση του ευρώ. Εκείνη την περίοδο, ήταν ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ο οποίος δεχόταν έντονη κριτική από την Νότια Ευρώπη για την αλαζονεία του.

Ό,τι κι αν πιστεύει κάποιος για τον Σόιμπλε, είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχει έντονη αίσθηση σκοπού.

Είναι μέλος της Βουλής από το 1972 και ούτε μία απόπειρα δολοφονίας δεν στάθηκε εμπόδιο στην καριέρα του. Μετά την απόπειρα δολοφονίας, κατάφερε να επανασυνδέσει την Δυτική και Ανατολική Γερμανία, διοίκησε διάφορα υπουργεία και ήταν ο ηγέτης του κόμματος του, πριν αντικατασταθεί από την Άνγκελα Μέρκελ.

Η αφοσίωσή του, όμως, δεν ανταποδίδεται πάντα. Η Μέρκελ του αρνήθηκε την θέση ως Πρόεδρος της Γερμανίας, ενώ αργότερα τον διόρισε ως Πρόεδρο της Βουλής. Ενώ είναι ο δεύτερος υψηλότερος ρόλος, είναι ένας διοικητικός ρόλος που συμπεριλαμβάνει να συμπεριφέρεται σαν διαιτητής της Βουλής.

Ταυτοχρόνως, παραμένει ενεργός στην εσωτερική πολιτική του κόμματος του, της Χριστιανοδημοκρατικής  Ένωσης της Γερμανίας.

Ο Σόιμπλε δεν ντρέπεται να δηλώσει τι πιστεύει στον κόσμο. Σε μία συνέντευξη, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μέλη της ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στα μεταναστευτικά θέματα. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο εύκαμπτη στην προσέγγισή της απέναντι στα μέλη ξεχωριστά, και ιδίως σε κάποιες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες. Δήλωσε, επίσης, ανήσυχος για το τρόπο με τον οποίο τα μέλη θα ξοδέψουν τα χρήματα που τους έχουν δοθεί από το ταμείο ανάρρωσης μετά την πανδημία.

Ο Σόιμπλε δεν σκοπεύει να αποσυρθεί ακόμα από την δουλειά του, λέγοντας στον κόσμο ότι “τον ευχαριστεί η δουλειά του”.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 03 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.