ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου

19:36 - 06 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου
Εύφλεκτη είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά και από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, με τους Ταλιμπάν να ανακτούν εδάφη και παλιά προπύργιά τους.

Η στρατιωτική βάση στην Μπαγκράμ του Αφγανιστάν έχει μείνει άδεια. Υπήρξε κεντρικός σταθμός για τους Αμερικάνους, ο οποίος διέθετε τεράστιο στρατιωτικό εξοπλισμό και εμπορικά καταστήματα, και χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της 20ετους στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Ήδη, πάνω από το 50% της χώρας φέρεται ήδη να ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι ανακτούν διαρκώς εδάφη, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι ανησυχίες ότι ο αφγανικός στρατός κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Εκατοντάδες μέλη του αφγανικού στρατού κατέφυγαν στο Τανζικιστάν προκειμένου να σωθούν. Με ανακοίνωσή τους, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Τατζικιστάν υποστήριξαν πως «1.037 στρατιώτες των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων υποχώρησαν και κατέφυγαν στο έδαφος του Τατζικιστάν  έπειτα από ένοπλες συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν»

Χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία πήραν την απόφαση να κλείσουν τα προξενεία τους στην πόλη Μαζάρ- ι- Σαρίφ για λόγους ασφαλείας. Η Ρωσία απέστειλε τις διπλωματικές αποστολές στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να τις προστατεύσει.

Η Γερμανία, επιπλέον, έκλεισε το γενικό προξενείο της, στο πλαίσιο της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, όπως έκανε γνωστό σήμερα ένας διπλωμάτης.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν αναφέρουν πως έχουν πλέον υπό  τον έλεγχό τους 100 από τις συνολικά 400 περιφέρειες όλης της χώρας, πράγμα που αμφισβητείται από τις αφγανικές αρχές. Οι τελευταίες παραδέχονται πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από ορισμένες περιφέρειες. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 06 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.