ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος

22:31 - 06 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Τουρκία: Αποφυλακίζεται ο πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος
Διατάχθηκε την Τρίτη (6/7) από Τουρκικό δικαστήριο ηαποφυλάκιση ενός πρώην βουλευτή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του από τις αρχές, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης αλλά και την οικογένειά του.

Ο εκλεγείς με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε συλληφθεί και φυλακισθεί τον Απρίλιο, αφού προηγουμένως είχε εκπέσει του βουλευτικού του αξιώματος στις 17 Μαρτίου έπειτα από την επιβεβαίωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για «τρομοκρατική προπαγάνδα».

Ο ίδιος, διαμαρτυρόμενος, είχε αρνηθεί να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου για αρκετές μέρες, έως ότου συλληφθεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμά του να διεξάγει πολιτικές δραστηριότητες και οι ατομικές του ελευθερίες «παραβιάστηκαν», σύμφωνα με εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια, ένα δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του πρώην βουλευτή.

«Η απόφαση έχει διαβιβαστεί στο γραφείο του εισαγγελέα. Θα απελευθερώσουν τον πατέρα μου. Θα πάω να τον πάρω», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο γιος του, Σαλίχ Γκεργκερλίογλου.

Το HDP κατηγορείται τακτικά από τον πρόεδρο Ερντογάν ως «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.