ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Ταφόπλακα Κυπριακού η υλοποίηση των απειλών της Τουρκίας

22:43 - 06 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, με την ευκαιρία της 245ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών συνεχώς ενισχύονται όχι μόνο στο διμερές επίπεδο, αλλά και στο πολυμερές, υπογραμμίζοντας τη συνεργασία στο πλαίσιο του CYCLOPS, αλλά και της πλατφόρμας 3 συν 1, στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο ίδιος εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για να βρεθεί  λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών- μια θέση που, όπως επεσήμανε, επανέλαβε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 28 Μαΐου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στην επιστολή του, σοβαρές ανησυχίες σε σχέση με την απόφαση της Τουρκίας ν' ανοίξει μέρος των Βαρωσίων.

Σε σχέση με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου αλλά και τις απειλές που εξαπέλυσε, ο Πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, να μεταφέρουν στις Κυβερνήσεις τους την ανάγκη να πεισθεί ο Τούρκος Πρόεδρος να απόσχει από εντάσεις που θα προκαλέσουν νέες έκνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο.

«Αν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες παράνομες ενέργειες, ιδιαίτερα σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αυτό θα αποτελέσει την ταφόπλακα, όχι μόνο της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά πιο σημαντικά, της επίτευξης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης», δήλωσε.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι για την αποκλιμάκωση των εντάσεων έχει υποβάλει προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και όλα τα θέματα που αφορούν το Βαρώσι. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι τουρκικές θέσεις που έχουν τεθεί στη Γενεύη, δεν επέτρεψαν τη διαδικασία να προχωρήσει.

Κλείνοντας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε εκ νέου την ισχυρή του δέσμευση για να εμπλακεί σε ένα νέο δημιουργικό και ουσιαστικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, νοουμένου ότι όλα τα μέρη απέχουν από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργειες.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.