ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριακίδη: Δεν έχουμε αρμοδιότητα κλινικής διαχείρισης ασθενών μετά από Covid-19

14:16 - 08 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Κυριακίδη: Δεν έχουμε αρμοδιότητα κλινικής διαχείρισης ασθενών μετά από Covid-19
Ενδιαφέροντα και συνάμα ανησυχητικά στοιχεία, για το τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτούς που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και παρουσιάζουν ακόμη επιπλοκές, προκύπτουν από την «αλληλογραφία», μεταξύ της Πολωνέζας ευρωβουλευτή της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Joanna Kopcińska και της Επιτρόπου Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη.

Η Επίτροπος παραδέχεται ότι, αναμένεται να είναι υψηλή η συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων σ’ όσους νόσησαν από τον κορονοϊό, ακόμη και μετά τρείς βδομάδες καθώς και ότι απαιτείται, τα επόμενα χρόνια, να υπάρξουν πολυτομεακές κλινικές για τη διάγνωση, τη θεραπεία, αποκατάσταση και υποστήριξη ατόμων με μετα-οξεία COVID-19.

Παράλληλα, όμως, «ομολογεί» ότι, η κλινική διαχείριση των ασθενών μετά από COVID δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Κομισιόν!

Στην ερώτηση της η Πολωνέζα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι, με βάση τις αναλύσεις της κλινικής πορείας της νόσου σε άτομα που έχουν εγγραφεί σε μελέτες και τις θεραπευτικές επιλογές που εφαρμόζονται σε αυτά, εμφανίζονται πολλά ανησυχητικά σημάδια της νόσου.

- Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης, ειδικά όσον αφορά τη σωματική άσκηση. Οι γιατροί τονίζουν τις πιθανές μακροχρόνιες επιπλοκές του COVID-19 («post COVID-19» και «long COVID»). Μέχρι στιγμής, σχετικά λίγα άρθρα από αξιολογητές από ομοτίμους έχουν περιγράψει τα χαρακτηριστικά του μακράς διάρκειας COVID, αλλά οι ομάδες ασθενών αναφέρουν τα συμπτώματά τους, τα οποία μπορεί να είναι μεταβλητά, υποτροπιάζοντα ή οπισθοδρομικά και μπορεί να περιλαμβάνουν αναπνευστικούς, καρδιαγγειακούς, ουρολογικούς, νευρολογικούς, γαστρεντερικούς και άλλους απρόβλεπτους συνδυασμούς.

- Το μακράς διάρκειας COVID είναι μια κατάσταση που μπορεί να διαρκέσει μήνες, ίσως χρόνια. μπορεί ακόμη και να είναι μόνιμο.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, στην οποία περιπλέκονται παρά ξεκαθαρίζονται τα πράγματα

Απάντηση της κυρίας Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.7.2021)

Η Επιτροπή εξετάζει διάφορες αξιολογήσεις και επιλογές παρακολούθησης και πρόσφατα ενέκρινε ανακοίνωση σχετικά με τα πρώτα μαθήματα που αντλήθηκαν από την πανδημία COVID-191 . Με βάση σε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση , το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει προετοιμάσει μια προκαταρκτική ανάλυση / εκτίμηση κινδύνου.

Το φορτίο της μετά οξείας COVID-19 (επιμονή των συμπτωμάτων μετά από τρεις εβδομάδες από το έναρξη των συμπτωμάτων) αναμένεται να είναι υψηλή λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης συμπτωμάτων και τα επακόλουθα μεταξύ περισσότερων από 30 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην Ευρώπη Ένωση / Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνοντας το βάρος συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Λόγω της πολυσυστημικής φύσης του μετα-οξείας COVID-19, απαιτείται τα επόμενα χρόνια για πολυτομεακές κλινικές για τη διάγνωση, τη θεραπεία, αποκατάσταση και υποστήριξη ατόμων με μετα-οξεία COVID-19. Το βάρος της μετα-οξείας Το COVID-19 αναμένεται να κυμαίνεται ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης οξείας COVID-19 κατά τη διάρκεια επιδημικών κυμάτων, επειδή ο επιπολασμός του μετα-οξείας COVID-19 μειώνεται με την πάροδο του χρόνου την οξεία λοίμωξη. Η επιβάρυνση λόγω χρόνιων επακόλουθων αναμένεται επίσης σε μια σημαντική μειονότητα ασθενείς, ειδικά εκείνοι με σοβαρό COVID-19 που χρειάστηκαν νοσηλεία ή κρίσιμη περίθαλψη και είχε επιπλοκές όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πνευμονική ίνωση.

Η κλινική διαχείριση των ασθενών μετά από COVID δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Επιτροπή.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.