ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη

16:03 - 08 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
ΟΟΣΑ: Ο κορονοϊός θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη
Οι νέες αναζωπυρώσεις κορονοϊού παραμένουν ένας από τους κορυφαίους κινδύνους για μια διεθνή οικονομική ανάκαμψη, όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν, ενώ κάλεσε τα ανεπτυγμένα κράτη να υποστηρίξουν τα λιγότερο ανεπτυγμένα με τα προγράμματα εμβολιασμού τους.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Είναι ευθύνη των ανεπτυγμένων οικονομιών και δεν πρόκειται απλά για ζήτημα φιλανθρωπίας, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί θέμα προσωπικού συμφέροντος τόσο όσον αφορά την ασφάλεια των πληθυσμών ... και διασφάλιση ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί», ανέφερε την Πέμπτη (8/7) ο ίδιος.

«Οι αναζωπυρώσεις κορονοϊού εξακολουθούν να αποτελούν ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Κόρμαν.

Ενώ συμπλήρωσε ότι «Υπάρχει μια κούρσα μεταξύ του εμβολιασμού όσων περισσότερων ατόμων γίνεται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και του κινδύνου εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που ενδέχεται να είναι ανθεκτικές στα εμβόλια που είναι διαθέσιμα σήμερα».

Σημειώνεται πως ο γενικός γραμματέας δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί ότι η εξάπλωση του κορονοϊού, και ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα ανάμεσα στα νέα και μη εμβολιασμένα άτομα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είχε εξάλλου υπογραμμίσει ότι «το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη στη Γαλλία είναι ένα νέο κύμα της πανδημίας».

Διεθνής ελάχιστος εταιρικός φόρος

Η πανδημία μπορεί να αποτελεί το πιο επείγον ζήτημα από άποψη της διεθνούς δημόσιας υγείας, αλλά εν τω μεταξύ οι κυβερνήσεις στρέφονται και σε άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και η διεθνής φορολογική μεταρρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, οι υπουργοί Οικονομικών της G7, υποστήριξαν την πρόταση των ΗΠΑ για αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών με κατώτατο φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15%.

Παράλληλα, την προηγούμενη Πέμπτη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 130 έθνη έχουν συμφωνήσει με την πρόταση.

Ο κ. Κορμαν επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, σημειώνοντας ότι «131 χώρες έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τη διεθνή πορεία προς μια πιο δίκαιη φορολογία. Η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση των οικονομιών μας δημιούργησαν διαστρεβλώσεις στην αποτελεσματικότητα και σοβαρές ανισότητες στο φορολογικό μας σύστημα και οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί».

«Έχουμε τώρα μια συμφωνία όπου οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και ιδίως των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών θα πληρώνουν δίκαιο μερίδιο της φορολογίας, ή θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο όταν η συμφωνία εφαρμοστεί στις αγορές στις οποίες δημιουργούν τα κέρδη τους», κατέληξε ο ίδιος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.