ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετραπλό «καμπανάκι» του ΕΜΑ για νέες παρενέργειες σε εγκεκριμένα εμβόλια

15:46 - 09 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Τετραπλό «καμπανάκι» του ΕΜΑ για νέες παρενέργειες σε εγκεκριμένα εμβόλια
Νέες παρενέργειες των εμβολίων κατά της Covid-19 αναγνώρισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Για την περίπτωση των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna), ο ΕΜΑ προτείνει να αναγνωριστεί ως σπάνια παρενέργεια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς).

H πάθηση εκδηλώνεται συνήθως σε νέους άνδρες εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, πιο συχνά μετά τη δεύτερη δόση, και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί εντός μερικών ημερών με την κατάλληλη θεραπεία.

Στις ΗΠΑ, φλεγμονή της καρδιάς έχει καταγραφεί σε περίπου 13 νεαρούς λήπτες ανά εκατομμύριο. Πολλοί ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία.

Τα φυλλάδια οδηγιών και των δύο εμβολίων θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν ώστε να αναφέρουν τη νέα παρενέργεια, συνέστησε η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ.

Για την περίπτωση του εμβολίου της Johnson & Johnson, το οποίο παράγεται από την ελβετική θυγατρική της Janssen, ο ΕΜΑ συνιστά να μην χορηγείται σε άτομα με ιστορικό συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί οίδημα και πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ προτείνει να ενημερωθεί το φυλλάδιο οδηγιών του σκευάσματος ώστε να αναφέρει το σύνδρομο ως νέα πιθανή παρενέργεια.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα με το εμβόλιο της J&J, η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ συνιστά να αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια το  το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ. Και σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να επικαιροποιηθεί το φυλλάγιο οδηγιών.

Όπως το εμβόλιο της J&J, το εμβόλιο της Astra δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΜΑ από τον Ιούνιο.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη μόνο τρία κρούσματα διαρροής  τριχοειδών αγγείων σε λήπτες του εμβολίου της J&J, επισήμανε ο EMA, ο οποίος ζητά τώρα από την εταιρεία πληροφορίες για τον πιθανό μηχανισμό του δεδομένου.

Και τα δύο εμβόλια ήταν γνωστό ότι μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν θρόμβους, ή ακόμα και θρόμβους σε επικίνδυνο συνδυασμό με πτώση των αιμοπεταλίων.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:02 - 09 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.