ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γέλεν: Απίθανη η αλλαγή φορολογίας στις πολυεθνικές μέχρι το 2022

20:24 - 12 Ιουλ 2021 | Ειδήσεις
Γέλεν: Απίθανη η αλλαγή φορολογίας στις πολυεθνικές μέχρι το 2022
Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο καινούργιος μηχανισμός που θα επιτρέπει στις χώρες να φορολογούν μεγάλες και πολύ κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες, μπορεί να μην είναι έτοιμος για να εξεταστεί από τους νομοθέτες μέχρι την άνοιξη του 2022.

Μετά από μία συνάντηση με τους οικονομικούς ηγέτες του G20 στην Ιταλία, η Γέλεν είπε ότι η ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων του ΟΟΣΑ κινείται λίγο πιο αργά από τον παγκόσμιο φόρο εισοδήματών των εταιρειών ύψους 15%, ο οποίος είναι κομμάτι μίας φορολογικής συμφωνίας ανάμεσα σε 132 χώρες.

Οι Υπουργοί Οικονομικών του G20 και οι κυβερνήτες των κεντρικών τραπεζών ενέκριναν την συμφωνία το σαββατοκύριακο, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με της ικανότητες της κυβέρνησης του Μπάιντεν να πείσουν το διχασμένο Κογκρέσο να επικυρώσει τις αλλαγές.

Τα σχόλια της Γέλεν προτείνουν μία διαδικασία η οποία αποτελείται από δύο βήματα για να εφαρμοστεί η φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ, με τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο να κινείται πρώτος.

Η Γέλεν είπε ότι ελπίζει να συμπεριληφθούν διατάξεις για να εφαρμοστεί o «πυλώνας 2» ελάχιστης φορολογίας, σε μία συμφιλίωση του προϋπολογισμού φέτος. Αυτό θα μπορούσε το εγκρίνει το Κογκρέσο πλειοψηφικά, ενδεχομένως χωρίς την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Το κομμάτι του «πυλώνα 1» της συμφωνίας θα τερματίσει τους μονόπλευρους ψηφιακούς φόρους με αντάλλαγμα έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες, όπως η Google και η Facebook, να φορολογηθούν εν μέρει σε χώρες που πουλάνε τα προϊόντα τους, αντί να φορολογούνται μόνο από τις χώρες που εδρεύουν ή που έχουν την πνευματική ιδιοκτησία τους.

Αυτό θα χρειαστεί μία πολυμερή φορολογική συμφωνία που θα πάρει χρόνο να διαπραγματευτεί.

“Ο «πυλώνας 1» θα κινηθεί πιο αργά. Θα δουλέψουμε με το Κογκρέσο. Μπορεί να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2022 και θα προσπαθήσουμε να καθορίσουμε εκείνη τη στιγμή τι είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του ” είπε η Γέλεν.

Δεν είναι ξεκάθαρο πως η χρονική στιγμή του 2022 θα επηρεάσει την απόσυρση του μονόπλευρου φόρου των ψηφιακών υπηρεσιών. Η Γέλεν ξεκαθάρισε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να αποσυρθούν αυτοί οι φόροι όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία νέα ψηφιακή εισφορά που θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ανακούφισης για την πανδημία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.